U 622/04

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 622/04
21.06.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dušanke Marjanović i Dragana Skoka, članova veća, sa savetnikom suda Milankom Alkalaj, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca Sindikalne organizacije \"AA", protiv rešenja Vlade Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu, Ulica Nemanjina broj 9, 05 broj: 005-8620/2003-001 od 09. 01. 2004. godine, uz učešće zainteresovanog lica Sindikata \"BB" iz Beograda, u predmetu suspendovanja organa upravljanja preduzeća, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 21. 06. 2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem Vlade Republike Srbije, suspendovani su organi preduzeća u \"VV", za vršioca dužnosti direktora imenovan je GG, diplomirani građevinski inženjer, i obrazovan je Odbor koji će obavljati funkciju organa upravljanja u koji je imenovan DD, diplomirani građevinski inženjer, \"ĐĐ", za predsednika Odbora, a za članove su imenovani EE i ŽŽ, s tim što će poslove suspendovanih organa imenovani organi obavljati privremeno, dok se ne obezbede uslovi za nesmetan rad, a preuzimaju dužnost 15. 01. 2004. godine.

U podnetoj tužbi protiv navedenog rešenja Vlade Republike Srbije Samostalna sindikalna organizacija \"VV" osporava rešenje zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava, ukazujući da u preduzeću nisu bili suspendovani organi upravljanja i rukovođenja i da je Vlada Republike Srbije osporeno rešenje donela na bazi dezinformacija bivših radnika koji nisu imali mandat da traže uvođenje privremenih mera. Smatrajući da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca, predložio je da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Naime, tužbu u upravnom sporu protiv navedenog rešenja Vlade Republike Srbije podnela je Sindikalna organizacija \"AA". Po odredbi člana 2. stav 2. i čl. 12. i 13. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96), sindikalna organizacija može biti tužilac u upravnom sporu uvek kada se upravnim aktom rešava o njenom pravu, obavezi ili neposrednom interesu zasnovanom na zakonu, kao i kada smatra da je upravnim aktom povređeno pravo ili pravni interes člana te organizacije. Takvo pravo priznato je sindikalnoj organizaciji s obzirom na njen položaj u društvu i zadatke koje ima i u koje u prvom redu spada zaštita prava i unapređenje profesionalnih i ekonomskih interesa njenih članova.

Prema pravnom stavu Vrhovnog suda Srbije utvrđenom na sednici Upravnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije održanoj 19.06.2006. godine, osporenim rešenjem ne može biti povređeno ni pravo, niti pravni interes člana sindikalne organizacije, jer tim rešenjem nije odlučivano o pravu ili obavezi sindikalne organizacije, zbog čega se osporenim rešenjem ne vređaju bilo kakva prava zaposlenih u \"BB" garantovana članom 9. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS" br. 70/01 i 73/01), a mere suspendovanja direktora i drugih organa u preduzeću koje je Vlada Republike Srbije ovlašćena da preuzima u skladu sa odredbama člana 3. i 3a) Uredbe o obaveznoj proizvodnji određenih proizvoda i pružanju usluga i o uslovima davanja na privremeno korišćenje sredstava preduzeća ("Službeni glasnik RS" br. 64/93...33/95), ustanovljavaju se radi obezbeđivanja nesmetane proizvodnje i sprečavanja poremećaja na tržištu, pa samim tim ne mogu biti suprotni interesima zaposlenih.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je našao da tužilac nije aktivno legitimisan u ovom upravnom sporu, pa je na osnovu člana 28. stav 1. tačka 3. Zakona o upravnim sporovima doneo odluku kao u dispozitivu.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 21. 06. 2006. godine, U. 622/04

Predsednik veća-sudija

Ljubodrag Pljakić, s.r.

Zapisničar

Milanka Alkalaj, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić