U 6290/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6290/06
20.06.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca Udruženja građana \"AA", izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreska uprava - Regionalni centar Kragujevac br. 01-434-1-00061/2006-3 od 12.10.2006. godine, u predmetu komunalne takse, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 20.6.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužioca izjavljena na rešenje Ministarstva finansija i ekonomije Republike Srbije - Poreske uprave – Ekspoziture Brus br. 434-01/71/06 od 31.3.2003. godine, kojim rešenjem je tužiocu utvrđena lokalna komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru za period od 01.1.2006. do 31.12.2006. godine u ukupnom iznosu od 22.350,00 dinara.

U tužbi kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa tužilac navodi da je registrovan kao udruženje građana i da po njegovom saznanju nijedno udruženje građana na teritoriji Republike Srbije ne podleže plaćanju lokalne komunalne takse za isticanje firme, jer se radi o neprofitnim organizacijama. Dalje navodi da nema istaknutu firmu i da svoje poslovne aktivnosti periodično, po potrebi obavlja u ustupljenom prostoru marketing agencije \"BB" koja agencija plaća lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru. Predlaže da sud tužbu uvaži a osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu, kao neosnovanu, odbije.

Po razmatranju spisa predmeta, oceni navoda tužbe i odgovora na tužbu, kao i po oceni zakonitosti osporenog rešenja u smislu odredbe člana 39. Zakona o upravnim sporovima, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je neosnovana.

Prema spisima predmeta i obrazloženju osporenog rešenja, tuženi organ je osporenim rešenjem pravilno odbio žalbu tužioca izjavljenu protiv rešenja prvostepenog organa, za koju odluku je dao razloge, koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Sud je cenio navode tužbe i našao da su isti neosnovani, jer se iz spisa predmeta vidi da je prvostepeni organ pravilno tužiocu utvrdio lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru za period od 01.1.2006. do 31.12.2006. godine, shodno odredbama člana 80. st. 1. t. 10. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", br. 9/02... 135/04) i odredbama tačke 5. tarifnog broja 5 Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list opštine Brus", br. 6/98 i 1/06). U postupku je utvrđeno da tužilac u poslovnom prostoru koji koristi ima istaknutu firmu na osnovu dokumentacije i podataka kojima raspolaže prvostepeni organ. Odredbom člana 84. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi je propisano da firmu u smislu ovog zakona predstavlja svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost, pa se saglasno citiranoj odredbi Zakona, komunalna taksa za isticanje firme plaća nezavisno od poslovanja obaveznika lokalne komunalne takse zbog čega su navodi tužbe, da se u konkretnom slučaju radi o neprofitnoj organizaciji – udruživanju građana, bez uticaja na pravilnost odluke prvostepenog organa.

Sud je cenio i navode tužbe kojima se ukazuje da tužilac nema istaknutu firmu na poslovnom prostoru i nalazi da su isti neosnovani jer tužilac u žalbi, a ni na zapisniku o učešću stranke u postupku po žalbi od 16.5.2006. godine nije izjavio da nema istaknutu firmu na poslovnom prostoru, a uz tužbu nije dostavio dokaz o tome da nema istaknutu firmu.

Zbog navedenih razloga, Vrhovni sud Srbije je ocenio da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, pa je na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 20.06.2007. godine, U.br. 6290/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić