U 690/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 690/07
05.09.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović-Andrić, članova veća, sa savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, protiv rešenja Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, broj: 0031-10412-1080/2006 od 20.12.2006. godine, u predmetu novčane naknade, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 05.9.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, broj: 0031-10412-1080/2006 od 20.12.2006. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilje izjavljena protiv rešenja Jagodina br. 104-1464-01/06-3100 od 21.9.2006. godine, kojim se tužilji produžava isplata novčane naknade, priznate rešenjem br. 104-275/04 od 19.4.2004. godine, za preostalo vreme u trajanju od sedam meseci, počev od 16.6.2006. godine, i to u iznosu od 7.365,50 dinara mesečno.

Tužilja u tužbi osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primene materijalnog prava i zbog bitnih povreda pravila postupka. Navodi da je poslodavac izvršio grupnu odjavu radnika sa socijalnog osiguranja bez dostavljanja propisanih obrazaca i po isteku roka, čime je povredio odredbe zakona. Ističe da rešenje o prestanku radnog odnosa br. 7/6 nikada joj nije uručeno već je istaknuto na oglasnoj tabli preduzeća koje je bilo zaključano zbog stečaja, pa je za njega saznala tek po isteku roka. Tužilja dalje navodi da joj poslodavac nije isplatio zaostale zarade, niti je uplatio doprinose za socijalno osiguranje, kako to zakon propisuje. Predlaže Vrhovnom sudu Srbije da tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ je ostao u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio je da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je osnovana.

Prema obrazloženju osporenog rešenja provostepeni organ je pravilno odlučio kada je tužilji produžio isplatu novčane naknade za preostalo vreme od sedam meseci jer je zahtev podnela po isteku roka od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, a u prethodnoj nezaposlenosti je iskoristila pravo na novčanu naknadu u trajanju od jedan mesec i 15 dana, u skladu sa odredbom člana 110. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Međutim, ovakvo shvatanje tuženog za sada se sa sigurnošću ne može ispitati.

Vrhovni sud Srbije ocenjuje da je osporenim rešenjem povređena odredba člana 235. stav 1. u vezi člana 198. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, koja povreda pravila postupka je od uticaja na rešenje stvari. Naime, u dispozitivu osporenog rešenja navedeno je da se odbija žalba izjavljena na "rešenje ___", pa iz dispozitiva osporenog rešenja nije jasno koji je organ doneo prvostepeno rešenje, što čini rešenje nerazumljivim, koju povredu je u ponovnom postupku potrebno otkloniti.

Pored toga, Vrhovni sud Srbije nalazi da je osporeno rešenje doneto i na osnovu nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Ovo s toga, što u spisima predmeta nema dokaza kada je rešenje o otkazu ugovora o radu dostavljeno tužilji, na osnovu koga bi se računao rok od 30 dana za podnošenje zahteva za novčanu naknadu, a od čega zavisi i trajanje isplate novčane naknade.

S toga, u ponovljenom postupku tuženi organ je dužan da otkloni povrede pravila postupka na koje mu je ukazano ovom presudom, da pravilno utvrdi sve činjenice koje su bitne za odlučivanje u ovoj upravnoj stvari, na koje će primeniti odgovarajuće materijalno pravo i za svoju odluku da da jasne i na zakonu zasnovane razloge.

Iz napred iznetih razloga, nalazeći da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužilje, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ove presude, na osnovu odredbe člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), s tim što su primedbe i pravno shvatanje suda izneti u ovoj presudi obavezujući za tuženi organ u smislu odredbe člana 61. istog zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 05.9.2007. godine, U. 690/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vukica Latinović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK