U 691/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 691/05
22.12.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dušanke Marjanović i Dragana Skoka, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Jelenom Tišma-Jovanović, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija br. 5/1-01-132/2002-003 od 27.5.2002. godine, u pravnoj stvari ispunjavanja zdravstvenih uslova za vršenje poslova pilota aviona, u nejavnoj sednici veća održanoj 22.12.2005. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija broj 5/1-01-132/2002-003 od 27.5.2002. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem utvrđeno je da tužilac ne ispunjava zdravstvene uslove za kategoriju “A” i da nije sposoban za vršenje poslova pilota transportnog vazduhoplova propisane Pravilnikom o zdravstvenim uslovima za vršenje poslova vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja ( “Službeni list SFRJ” br.81/89).

U tužbi naslovljenoj Saveznom sudu koju je Sud Srbije i Crne Gore dostavio Vrhovnom sudu Srbije na osnovu člana 12. stav 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crna Gora ( “Službeni list SCG” br.1/03) i člana 129. Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore ( “Službeni list Srbije i Crne Gore” br.26/03), tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa iz svih zakonskih razloga, navodeći da on nema oboljenja konstatovana u zapisniku o radu drugostepene lekarske komisije od 20.05.2002. godine i da je po prijemu ovog zapisnika obavio kontrolne preglede u ustanovama \"BB" i \"VV" gde su stručnjaci konstatovali da nema znakova plućne insuficijencije. Smatra da je tuženi organ neosnovano prenebregnuo mišljenja stručnjaka \"VV" pri odlučivanju odlučne činjenice -da li tužilac boluje od plućnog enfizema. S toga predlaže da Vrhovni sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ u odgovoru na tužbu, ostajući u svemu pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja predlaže da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Ispitujući zakonitost osporenog rešenja u granicama zahteva iz tužbe, u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ( “Službeni list SRJ” br.46/96), ocenom navoda u tužbi, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je osnovana.

Prema stanju u spisima, osporenim rešenjem utvrđeno je da tužilac ne ispunjava zdravstvene uslove za kategoriju “A” propisane Pravilnikom o zdravstvenim uslovima za vršenje poslova vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja i posebnim uslovima za obavljanje lekarskih pregleda vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja… ( “Službeni list SFRJ” br.81/89) i da nije sposoban za vršenja poslova pilota transportnog vazduhoplova, a iz razloga što je zapisnikom o radu drugostepene lekarske komisije broj 5/1-01-132/2002-003 od 20.05.2002. godine, konstatovano da nije sposoban za obavljanje poslova pilota transportnog vazduhoplova.

Po oceni Vrhovnog suda osnovano tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede pravila postupka.

Naime, prema članu 199. stav 2.Zakona o opštem upravnom postupku obrazloženje rešenja sadrži: kratko izlaganje zahteva stranaka, utvrđeno činjenično stanje, po potrebi i razloge koji su bili odlučni pri oceni dokaza, razloge zbog kojih nije uvažen koji od zahteva stranaka, pravne propise i razloge koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu. U konkretnom slučaju osporeno rešenje ne sadrži utvrđeno činjenično stanje, niti razloge o odlučnim činjenicama koji upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu. Zbog ove povrede pravila postupka, Vrhovni sud nije u mogućnosti da ispita zakonitost osporenog rešenja ni oceni da li je tuženi organ pravilno primenio materijalno pravo, zbog čega je tužba morala biti uvažena.

S toga je u ponovnom postupku potrebno otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovom presudom i utvrditi činjenično stanje u skladu sa odredbom člana 8, 125 i 192. Zakona o opštem upravnom postupku i na osnovu potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pravilnom primenom materijalnog prava, u konkretnom slučaju Pravilnika o zdravstvenim uslovima za vršenje poslova vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja i posebnim uslovima za obavljanje lekarskih pregleda vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja koje treba da ispunjavaju zdravstvene organizacije udruženog rada ("Službeni list SFRJ" br. 81/89), doneti novu i zakonitu odluku.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je našao da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca pa je na osnovu člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96) odlučio kao u dispozitivu presude, s tim što su primedbe i shvatanja suda obavezni za tuženi organ na osnovu člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 22.12.2005. godine, U.691/05

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Jelena Tišma- Jovanović, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

vg