U 746/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 746/06
02.08.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Borivoja Bunjevačkog i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Resor javne bezbednosti, Uprava za upravne poslove u Beogradu 02/12 br. 222-5267/05 od 17.1.2006. godine, u predmetu izdavanja vozačke dozvole, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 02.8.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Podnetom tužbom ovom sudu 14.2.2006. godine, tužilac pobija zakonitost osporenog rešenja tuženog organa, kojim je odbijena, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu – Uprava za upravne poslove, Odeljenje za registraciju vozila i vozačke dozvole, br. 01.05.-222-2-358/99 od 07.12.2005. godine, a kojim je žalilac (ovde tužilac) u svojstvu vozača upućen da izvrši kontrolni zdravstveni pregled, pošto se osnovano sumnja da zbog zdravstvenih razloga nije više sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilom one kategorije za koju mu je izdata vozačka dozvola sa razloga bliže navedenih u tužbi, tužilac predlaže da sud istu uvaži i osporeno rešenje poništi kao nezakonito.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba nedozvoljena.

Odredbom člana 6. st. 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) izričito je propisano da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a prema stavu 2. ovog člana upravni akt u smislu ovog Zakona je akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

Prema pravnom shvatanju ovog suda osporeno rešenje tuženog nije upravni akt, i pored toga što sadrži pouku o pravnom sredstvu, da se protiv istog može pokrenuti upravni spor tužbom kod Vrhovnog suda Srbije. Ovo iz razloga što se njime ne rešava o kakvom određenom pravu tužioca, kao fizičkog lica, već je to smo način prethodnog prikupljanja podataka na osnovu kojih eventualno može (a ne i mora) doći do rešavanja o pravu na vozačku dozvolu. Stoga akt, kojim se takvo upućivanje vrši (bez obzira što je donet u formi rešenja, pa je rešavano i po žalbi) ne predstavlja upravni akt u smislu čl. 6. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je primenom odredbe čl. 28. st. 1. tač. 2. u vezi čl. 6. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 02.8.2006. godine, U. 746/06

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK