U 7850/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 7850/05
11.05.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, kao članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA", koga zastupa punomoćnik AB, advokat, protiv rešenja tuženog Guvernera Narodne banke Srbije G.br. 9091 od 01.12.2005. godine, u predmetu likvidacije banke, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.05.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Tuženi organ je doneo osporeno rešenje o likvidaciji tužioca na osnovu konačnog rešenja Guvernera Narodne banke Srbije G br.9068 od 01.12.2005. godine, kojim je ovoj Banci oduzeta dozvola za rad.

U tužbi kojom osporava zakonitost navedenog rešenja tuženog organa tužilac ističe da je rešenje o oduzimanju dozvole za rad doneto protivno čl. 61. ZUS-a, jer tuženi organ nije vodio nikakav novi upravni postupak nakon donošenja presude Vrhovnog suda Srbije U. 2649/05 od 16.09.2005. godine, čime nije postupio po primedbama suda iz ove presude. Takođe navodi da je rešenje o oduzimanju dozvole za rad zasnovano na navodima ranije izvršene kontrole iz oktobra meseca 2001. godine, na osnovu čega su doneta i druga rešenja koja su poništavana od strane Saveznog suda i Vrhovnog suda Srbije. Posebno ukazuje na značaj presude Saveznog suda Us. br. 779/02 od 03.12.2002. godine, koju smatra presudom donetom u sporu pune jurisdikcije. Kako je osporeno rešenje posledica nezakonito donetog rešenja o oduzimanju dozvole za rad, to je predložio da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje, te postupak obustavi.

Tuženi organ je u odgovoru na tužbu ostao pri razlozima iz osporenog rešenja i predložio sud tužbu kao neosnovanu odbije.

Po razmatranju navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa ove upravne stvari, Vrhovni sud je našao da je podneta tužba neosnovana.

U ovoj upravnoj stvari je nesporno da je tuženi primenom čl. 30. st. 1. tač. 6. Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama doneo rešenje G. br. 9068 od 01.12.2005. godine, kojim je oduzeo dozvolu za rad tužiocu, kao i da je ovo rešenje konačno.

Prema odredbi čl. 20. st. 1. Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje na osnovu rešenja o oduzimanju dozvole za rad Narodna banka Srbije odmah donosi rešenje o likvidaciji banke. Članom 21. istog Zakona propisano je da se odredbe Zakona kojima se uređuje stečaj privrednih društava i odredbe ovog Zakona kojima se uređuje stečaj shodno primenjuju i kod likvidacije, osim odredaba kojima se uređuje odbor poverilaca, razlučni poverioci, pobijanje pravnih radnji, osiguranje depozita, isplatni redovi. Stoga sud nalazi da je tuženi pravilno, na osnovu čl. 20. st. 1. Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje doneo osporeno rešenje nakon što je rešenje o oduzimanju dozvole za rad tužiocu postalo konačno.

Sud je cenio sve navode tužioca iznete u tužbi, ali je, s obzirom na izloženo, našao da su ti navodi bez značaja za drugačiju ocenu zakonitosti osporenog rešenja. Ovo stoga što je predmet ovog upravnog spora ocena zakonitosti rešenja o likvidaciji banke, koje tuženi donosi nakon konačnosti rešenja o oduzimanju dozvole za rad banke, a svi navodi tužbe se u suštini odnose na osporavanje zakonitosti rešenja o oduzimanju dozvole za rad, koje je sud ocenio u presudi donetoj u predmetu U. br. 7851/05.

Sa iznetih razloga, sud je o podnetoj tužbi odlučio kao u izreci presude, na osnovu čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96), nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 11.05.2007. godine, U.br. 7850/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić