U 7852/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 7852/05
17.05.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Nevene Milojčić i Mirjane Ivić, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije, Kolubarski okrug u Valjevu 220 broj 351-00086/2005-04 od 4.11.2005. godine, u predmetu legalizacije bespravno izgrađenog objekta, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.5.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena na rešenje Opštinske uprave Šabac, Odeljenja za urbanizam broj 351-139/05-11 od 4.10.2005. godine, kojim rešenjem je odbijen kao neosnovan zahtev tužioca za izdavanje odobrenja za izgradnju stambenog objekta sa garažom, na kat.parceli aa KO GG u Šapcu, Ulica BB.

U tužbi kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa tužilac ne spori da uz zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta nije dostavio dokaz o uređivanju međusobnih odnosa sa Javnim preduzećem za upravljanje građevinskim zemljištem Opštine Šabac, već osporava zakonitost Odluke Opštinske uprave Opštine Šabac o naknadi za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, kojom je, pored obaveze plaćanja naknade za korišćenje izgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u građevinskom području propisana i obaveza plaćanja naknade za korišćenje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i neizgrađenog zemljišta u građevinskom području čime su prekršena ustavom i zakonom data ovlašćenja. Predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je u svemu ostao kod razloga iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu, kao neosnovanu, odbije.

Po razmatranju spisa predmeta, oceni navoda tužbe i odgovora na tužbu, kao i po oceni zakonitosti osporenog rešenja u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je neosnovana.

Prema spisima predmeta i obrazloženju osporenog rešenja, tuženi organ je osporenim rešenjem pravilno odbio, kao neosnovanu, žalbu tužioca izjavljenu protiv rešenja prvostepenog organa kojim je odbijen zahtev tužioca za izdavanje odobrenja za izgradnju stambenog objekta, za koju odluku je tuženi organ dao razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Sud je cenio navode tužbe i našao da su isti bez uticaja na drugačije rešenje ove upravne stvari. Iz spisa predmeta se vidi, a što ni tužilac tužbom ne osporava da uz zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta nije saglasno članu 161. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03), dostavio dokaz o uređenju međusobnih odnosa sa Javnim preduzećem za upravljanje građevinskim zemljištem Opštine Šabac, zbog toga je pravilno rešenjem prvostepenog organa odbijen njegov zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta zbog ne ispunjenosti zakonom propisanih uslova za građenje i korišćenje. Tužilac ni u tužbi ne pruža dokaz da je naknadno ispunio ove zakonom propisane uslove, zbog čega su navodi tužbe, po nalaženju Vrhovnog suda Srbije neosnovani, a osporeno rešenje zakonito. Ostali navodi tužbe su bez uticaja na drugačiju odluku suda, jer se odnose na osporavanje opšteg akta.

Zbog navedenih razloga, Vrhovni sud Srbije je ocenio da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, pa je, na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 17.5.2007. godine, U.br. 7852/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK