U 814/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 814/05
12.05.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Borivoja Bunjevačkog i Zoje Popović, članova veća, sa savetnikom suda Goranom Josifovim, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv osporenog rešenja tuženog Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, 06/1 br. 606-1-1082/200 od 18.7.2002. godine, u predmetu otpusta iz državljanstva, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.5.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem tuženog odbijen je zahtev tužioca za otpust iz jugoslovenskog državljanstva i državljanstva Republike Srbije zbog neispunjavanja uslova iz čl. 20. tač. 1. Zakona o jugoslovenskom državljanstvu.

U tužbi kojom je pokrenuo upravni spor pred Saveznim sudom, tužilac sa razloga bliže navedenih u istoj predložio je da sud osporeno rešenje poništi.

Sud Srbije i Crne Gore, koji je preuzeo nerešene predmete Saveznog suda, je dopisom Su. br. 96/2-04 od 31.12.2004. godine, ustupio predmet Saveznog suda Us. br. 657/2002, Vrhovnom sudu Srbije na nadležnost, pozivajući se na primenu odredbe čl. 12. st. 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora i čl. 129. Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG", br. 26/03).

Kako tuženi organ nije dostavio odgovor na tužbu koju je uredno primio i posle drugog zahteva suda (prema povratnicama prvi put 24.6.2005. godine i drugi put 24.10.2005. godine), niti je dostavio upravne spise predmeta ili je izjavio da ih ne može dostaviti do je Vrhovni sud Srbije našao da su se stekli uslovi iz čl. 31. st. 3. Zakona o upravnim sporovima, za rešavanje spora bez spisa upravnog postupka.

Ispitujući zakonitost osporenog rešenja u skladu sa odredbom čl. 39. st. 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), Vrhovni sud Srbije je ocenom navoda tužbe, dokaza priloženih istoj i razloga iz obrazloženja tog rešenja našao da je tužba neosnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja proizilazi da je tužiočev zahtev za otpust iz jugoslovenskog državljanstva i državljanstva Republike Srbije odbijen s razloga što nisu ispunjeni uslovi iz čl. 20. tač. 1. Zakona o jugoslovenskom državljanstvu, odnosno jer to zahtevaju interesi SR Jugoslavije.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja od strane tuženog, Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi pravilno postupio kada je odbio zahtev tužioca za otpust iz jugoslovenskog državljanstva i državljanstva Republike Srbije, pravilnom primenom odredbe čl. 20. st. 1. tač. 1. Zakona o jugoslovenskom državljanstvu ("Službeni list SRJ", br. 33/96, 9/01), kojom je propisano da se otpust iz jugoslovenskog državljanstva neće odobriti ako je to neophodno iz razloga bezbednosti ili odbrane zemlje, iz razloga uzajamnosti ili ako to zahtevaju ekonomski ili drugi interesi Jugoslavije.

Sa iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), rešio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 12.5.2006. godine, U. 814/05

Zapisničar, Predsednik veća – sudija,

Goran Josifov, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK