U 8208/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 8208/05
15.11.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Karanović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju zastupa punomoćnik BB, advokat, protiv rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprava saobraćajne policije 02/10 broj 223-359/05 od 23.11.2005. godine, u predmetu izdavanja ovlašćenja za vršenje tehničkog pregleda vozila, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.11.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijen je zahtev \"BB", za dobijanje ovlašćenja za vršenje tehničkog pregleda vozila u objektu u VV.

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilja, kao vlasnik objekta, koji je podnosilac zahteva \"BB" predvideo za vršenje tehničkog pregleda vozila – VV, osporava zakonitost rešenja tuženog organa ističući da taj objekat u potpunosti zadovoljava uslove iz člana 2. stav 1. Pravilnika o tehničkom pregledu vozila. Navodi da \"BB" nije bio zainteresovan za vođenje upravnog spora protiv osporenog rešenja, ali da je dostavio svoj odgovor tužilji sa pratećom dokumentacijom. Iz iznetih razloga predložila je da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ je u svemu ostao kod razloga iznetih u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Iz osporenog rešenja, spisa predmeta kao i same tužbe proizlazi da je u provedenom upravnom postupku odlučivano o zahtevu DOO ''Sim prom'' za dobijanje ovlašćenja za vršenje tehničkog pregleda vozila.

Kako je odredbom člana 12. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96) propisano da tužilac u upravnom sporu može biti fizičko lice, pravno lice ili druga stranka ako smatra da joj je upravnim aktom povređeno neko pravo ili na zakonu zasnovani interes, a s obzirom da je tužbu u ovom upravnom sporu podnela AA o čijem pravu odnosno obavezi nije rešavano osporenim rešenjem, već je ona samo zakupodavac objekta koji je \"BB" predvideo za vršenje tehničkog pregleda vozila nakon dobijanja ovlašćenja po podnetom zahtevu, to po nalaženju ovog suda ona nije aktivno legitimisana u smislu navedene odredbe Zakona za podnošenje tužbe, jer se osporenim upravnim aktom ne dira u njeno pravo niti na zakonu zasnovan interes.

Sledstveno navedenom Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 28. stav 1. tačka 3. u vezi člana 12. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 15.11.2006. godine, U.br. 8208/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Karanović, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić