U 928/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 928/05
29.12.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dušanke Marjanović i Dragana Skoka, članova veća, sa savetnikom Jelenom Tišma – Jovanović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupa advokat, radi poništaja rešenja Savezne uprave carine 01/1 broj U/II-1327 od 30.9.2002. godine, u predmetu carine, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 29.12.2005. godine doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je kao neosnovana žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Carinarnice Beograd broj U/I-2698/2002 od 6.8.2002. godine kojim je u smislu člana 205. stav 1. Carinskog zakona obavezan tužilac da plati iznos od 14.786,70 dinara na ime carine i dažbina za carinsko evidentiranje za putničko motorno vozilo koje je predmet carinskog prekršaja po pravosnažnom rešenju broj P-642/2001 od 5.3.2000. godine Komisije za carinske prekršaje.

U tužbi naslovljenoj Saveznom sudu koju je Sud Srbije i Crne Gore dostavio Vrhovnom sudu Srbije na osnovu člana 12. stav 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Službeni list Srbije i Crne Gore" broj 1/03) i člana 129. Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore ("Službeni list Srbije i Crne Gore" broj 26/03) tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa iz svih zakonskih razloga. Naročito navodi da je činjenično stanje koje je pogrešno i nepotpuno utvrđeno u prekršajnom postupku pred Komisijom za carinske prekršaje, Carinarnica Beograd uzela kao nesporno pri donošenju svog rešenja. Stoga predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

Tuženi organ je u odgovoru na tužbu, ostajući u svemu pri razlozima iz osporenog rešenja, predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Ispitujući zakonitost osporenog rešenja u granicama zahteva iz tužbe u smislu člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96), odgovora na tužbu i celokupnih spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije nalazi:

Tužba je neosnovana.

Iz spisa predmeta proizilazi da je prvostepenim rešenjem Carinarnice Beograd broj U/I-2698/2002 od 6.8.2002. godine obavezan tužilac na uplatu iznosa od 14.786,70 dinara na ime carine i drugih uvoznih dažbina za robu sa trgovačkim nazivom putničko motorno vozilo marke BB, proizveden 1989. godine sa naknadno ukucanim brojem motora i naknadno ukucanim brojem šasije a iz razloga što je rešenjem Komisije za carinske prekršaje Carinarnice Beograd broj P-642/2001 od 5.3.2002. godine tužilac oglašen odgovornim za prekršaj iz člana 194. stav 1. u vezi stava 3. Carinskog zakona.

Odredbom člana 205. stav 1. Carinskog zakona propisano je da ako se rešenjem o prekršaju ne oduzima roba, odnosno ako je prekršajni postupak obustavljen ili se ne može voditi zbog toga što je učinilac prekršaja nepoznat ili nedostupan nadležnim organima ili zbog postojanja drugih zakonskih smetnji, Carinarnica će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak naplate carine i drugih uvoznih dažbina.

Stavom 2. istog člana propisano je da se iznos carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je predmet carinskog prekršaja a koja nije oduzeta rešenjem o prekršaju može naplatiti od učinioca prekršaja. Stoga je po nalaženju Vrhovnog suda Srbije pravilno postupio tuženi organ kada je osporenim rešenjem odbio žalbu tužioca nalazeći da je pravilno prvostepeni organ svojim rešenjem od 6.8.2002. godine utvrdio tužiocu obavezu plaćanja carine za putničko motorno vozilo koje je bilo predmet prekršaja, za dažbine za carinsko evidentiranje i za takse u novcu prema masi robe.

Sud je cenio i navode tužioca da je rešenje Komisije za carinske prekršaje Carinarnice Beograd, zasnovano na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju ali u ovom upravnom sporu ne može se ceniti zakonitost rešenja donetog u prekršajnom postupku.

Sa iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca Vrhovni sud Srbije je na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima rešio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 29. decembra 2005. godine, U. 928/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Jelena Tišma – Jovanović, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

OK