Us 11/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Us 11/2016
17.06.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Ivić, predsednika veća, Zvezdane Lutovac i Božidara Vujičića, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući sukob nadležnosti između Prvog osnovnog suda u Beogradu i Okružnog suda u Beogradu, po tužbi LJ.S. iz B., podnetoj protiv odluke gradonačelnika Grada Beograda br. 360-4330/08-G od 24.12.2008. godine, u predmetu predloga rang liste po konkursu za prodaju neprofitnih stanova, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.06.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari NADLEŽAN JE Upravni sud.

O b r a z l o ž e nj e

Prvi osnovni sud u Beogradu je podneo zahtev za rešavanje sukoba nadležnosti sa Okružnim sudom u Beogradu, koji se rešenjem U br. 182/09 od 13.02.2009. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi LJ.S. iz B. podnetoj protiv rešenja gradonačelnika Grada Beograda br. 360-4330/08-G od 24.12.2008. godine, kojim je odbijen prigovor tužioca uložen protiv predloga rang liste po konkursu za prodaju 1000 stanova izgrađenih prema odluci o uslovima prodaje 2000 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu. Po pravnosnažnosti rešenja o nenadležnosti Okružni sud u Beogradu je dostavio spise predmeta Prvom opštinskom sudu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom za postupanje.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" 116/08... 40/15), Vrhovni kasacioni sud nalazi da je za rešavanje u ovoj pravnoj stvari nadležan Upravni sud na osnovu odredbi člana 29. stav 1. Zakona o uređenju sudova.

Odredbama člana 8. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' 111/09) propisano je da upravni spor rešava Upravni sud.

Odredbama člana 14. Zakona o upravnim sporovima propisano je da se upravni spor može pokrenuti protiv upravnog akta koji je donet u drugom stepenu kao i protiv prvostepenog upravnog akta protiv koga nije dozvoljena žalba u upravnom postupku.

Odredbama člana 4. Zakona o upravnim sporovima propisano je da je upravni akt, u smislu ovog zakona, pojedinačan pravni akt koji nadležni organ, neposrednom primenom propisa, rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica, odnosno druge stranke u upravnoj stvari.

Kako je predmet tužbenog zahteva poništaj rešenja gradonačelnika Grada Beograda kojim je odbijen prigovor tužioca uložen protiv predloga rang liste po konkursu za prodaju neprofitnih stanova, to tužbom osporena odluka predstavlja upravni akt iz člana 4. Zakona o upravnim sporovima, jer je doneta od državnog organa u vršenju javnih ovlašćenja, poslova državne uprave. Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda kako predmet tužbe nije poništaj akta raspolaganja već poništar rešenja gradonačelnika Grada Beograda, to tužbom osporena odluka ima karakter upravnog akta iz člana 4. Zakona o upravnim sporovima i uživa zaštitu u upravnom sporu u smislu člana 14. Zakona o upravnim sporovima.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova, rešio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU dana 17.06.2016. godine, Us 11/2016

Zapisničar,                                                                                                        Predsednik veća – sudija,

Rajka Milijaš,s.r.                                                                                            Mirjana Ivić,s.r.