Kž I 652/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 652/05
25.05.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragomira Milojevića, predsednika veća, Predraga Gligorijevića i Miroslava Cvetkovića, članova veća, sa savetnikom suda Zoranom Popovićem, zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, rešavajući o žalbi Okružnog javnog tužioca u Kragujevcu, izjavljenoj protiv rešenja Okružnog suda u Kragujevcu K.143/04 od 04.11.2004. godine, na sednici veća održanoj, dana 25.05.2005. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

 

Žalba Okružnog javnog tužioca u Kragujevcu se UVAŽAVA i rešenje Okružnog suda u Kragujevcu K.143/04 od 04.11.2004. godine, PREINAČAVA, samo u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, tako da Vrhovni sud, okrivljenog AA, zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, za koje je prvostepenim rešenjem oglašen krivim, primenom člana 39. Osnovnog krivičnog zakona, OSUĐUJE na novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 (pethiljada) dinara, koju je okrivljeni dužan da plati u roku od 30 (trideset) dana od dana pravnosnažnosti presude, a ako se kazna ne može ni prinudno naplatiti, sud će je izvršiti, tako što će za svakih započetih 200,00 (dvestotine) dinara novčane kazne odrediti 1 (jedan) dana zatvora.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Navedenim rešenjem, oglašen je krivim AA, pa mu je na osnovu člana 5., 51. i 59. OKZ, izrečena sudska opomena, zbog krivičnog dela iz člana 245. stav 3. OKZ. Na osnovu člana 69. stav 3. u vezi člana 245. stav 5. OKZ, od okrivljenog je oduzeto 0,8 grama opojne droge "cannabis sative".

 

Protiv tog rešenja, Okružni javni tužilac u Kragujevcu je blagovremeno izjavio žalbu, zbog odluke o krivičnoj sankciji, sa predlogom, da se pobijano rešenje preinači, tako da se optuženom, izrekne stroža krivična sankcija.

 

Republički javni tužilac Srbije je u podnesku, pod Ktž.791/05 od 17.05.2005. godine, predložio, da se žalba Okružnog javnog tužioca uvaži.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća, pa je nakon razmatranja spisa predmeta, pobijanog rešenja, navoda i predloga u žalbi Okružnog javnog tužioca i predloga Republičkog javnog tužioca, našao, da je žalba osnovana.

 

Ispitujući prvostepeno rešenje, u smislu člana 380. stav 1. ZKP, Vrhovni sud nije našao da je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, niti povreda krivičnog zakona, na koju pazi po službenoj dužnosti.

 

Osnovano se žalbom Okružnog javnog tužioca, pobija prvostepeno rešenje, zbog odluke o krivičnoj sankciji. S tim u vezi, u žalbi se osnovano navodi da je prvostepeni sud precenio značaj olakšavajućih okolnosti, utvrđenih u pobijanom rešenju. Naime, i po oceni ovog suda, utvrđene olakšavajuće okolnosti krivično delo okrivljenog ne čine osobito lakim, pogotovu kada se ima u vidu da je za krivično delo iz člana 245. stav 3. OKZ, zakonom propisana novčana kazna, ili kazna zatvora u trajanju do tri godine. Stoga, Vrhovni sud nalazi da je okrivljenom, a imajući u vidu utvrđene okolnosti u smislu člana 41. OKZ, iz prvostepenog rešenja, valjalo primenom člana 39. OKZ izreći novčanu kaznu, kako je to navedeno u izreci ove presude. Pri tome, Vrhovni sud nalazi da ovakva kazna odgovara stepenu društvene opasnosti izvršenog krivičnog dela i okrivljenog kao izvršioca, te da će se njome postići svrha krivične sankcije i kažnjavanja propisane u članu 5. i 33. OKZ.

 

Iz iznetih razloga, a na osnovu člana 391. ZKP, Vrhovni sud je odlučio, kao u izreci presude.

 

 

Zapisničar, Predsednik veća

sudija,

Zoran Popović, s.r. Dragomir Milojević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

an