Кж I 652/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 652/05
25.05.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Драгомира Милојевића, председника већа, Предрага Глигоријевића и Мирослава Цветковића, чланова већа, са саветником суда Зораном Поповићем, записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћеног држања опојних дрога из члана 245. став 3. Основног кривичног закона, решавајући о жалби Окружног јавног тужиоца у Крагујевцу, изјављеној против решења Окружног суда у Крагујевцу К.143/04 од 04.11.2004. године, на седници већа одржаној, дана 25.05.2005. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

 

Жалба Окружног јавног тужиоца у Крагујевцу се УВАЖАВА и решење Окружног суда у Крагујевцу К.143/04 од 04.11.2004. године, ПРЕИНАЧАВА, само у погледу одлуке о кривичној санкцији, тако да Врховни суд, окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћеног држања опојних дрога из члана 245. став 3. Основног кривичног закона, за које је првостепеним решењем оглашен кривим, применом члана 39. Основног кривичног закона, ОСУЂУЈЕ на новчану казну у износу од 5.000,00 (петхиљада) динара, коју је окривљени дужан да плати у року од 30 (тридесет) дана од дана правноснажности пресуде, а ако се казна не може ни принудно наплатити, суд ће је извршити, тако што ће за сваких започетих 200,00 (двестотине) динара новчане казне одредити 1 (један) дана затвора.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Наведеним решењем, оглашен је кривим АА, па му је на основу члана 5., 51. и 59. ОКЗ, изречена судска опомена, због кривичног дела из члана 245. став 3. ОКЗ. На основу члана 69. став 3. у вези члана 245. став 5. ОКЗ, од окривљеног је одузето 0,8 грама опојне дроге "cannabis sative".

 

Против тог решења, Окружни јавни тужилац у Крагујевцу је благовремено изјавио жалбу, због одлуке о кривичној санкцији, са предлогом, да се побијано решење преиначи, тако да се оптуженом, изрекне строжа кривична санкција.

 

Републички јавни тужилац Србије је у поднеску, под Ктж.791/05 од 17.05.2005. године, предложио, да се жалба Окружног јавног тужиоца уважи.

 

Врховни суд је одржао седницу већа, па је након разматрања списа предмета, побијаног решења, навода и предлога у жалби Окружног јавног тужиоца и предлога Републичког јавног тужиоца, нашао, да је жалба основана.

 

Испитујући првостепено решење, у смислу члана 380. став 1. ЗКП, Врховни суд није нашао да је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, нити повреда кривичног закона, на коју пази по службеној дужности.

 

Основано се жалбом Окружног јавног тужиоца, побија првостепено решење, због одлуке о кривичној санкцији. С тим у вези, у жалби се основано наводи да је првостепени суд преценио значај олакшавајућих околности, утврђених у побијаном решењу. Наиме, и по оцени овог суда, утврђене олакшавајуће околности кривично дело окривљеног не чине особито лаким, поготову када се има у виду да је за кривично дело из члана 245. став 3. ОКЗ, законом прописана новчана казна, или казна затвора у трајању до три године. Стога, Врховни суд налази да је окривљеном, а имајући у виду утврђене околности у смислу члана 41. ОКЗ, из првостепеног решења, ваљало применом члана 39. ОКЗ изрећи новчану казну, како је то наведено у изреци ове пресуде. При томе, Врховни суд налази да оваква казна одговара степену друштвене опасности извршеног кривичног дела и окривљеног као извршиоца, те да ће се њоме постићи сврха кривичне санкције и кажњавања прописане у члану 5. и 33. ОКЗ.

 

Из изнетих разлога, а на основу члана 391. ЗКП, Врховни суд је одлучио, као у изреци пресуде.

 

 

Записничар, Председник већа

судија,

Зоран Поповић, с.р. Драгомир Милојевић, с.р.

 

За тачност отправка

ан