Kž I 681/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE

10.05.2005. godina
Beograd

 

U IME NARODA

 

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Slobodana Rašića i dr Gligorija Spasojevića, članova veća, sa savetnikom Aleksandrom Simić, zapisničarem, u krivičnom predmetu protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ-a, odlučujući o žalbi Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Novom Sadu K br. 64/05 od 14.3.2005. godine, u sednici veća održanoj dana 10.5.2005. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

 

ODBIJA SE kao neosnovana žalba Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, i presuda Okružnog suda u Novom Sadu K br. 64/05 od 14.3.2005. godine, POTVRĐUJE.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Prvostepenom presudom optuženi AA oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ, pa ga je sud primenom navedenog zakonskog propisa i odredbi članova 5., 33., 35., 39., i 41. OKZ-a osudio na novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 dinara, koju je dužan platiti sudu u roku od 30 dana pod pretnjom prinudne naplate, a ukoliko novčana kazna ne bude naplaćena ni prinudnim putem biće zamenjena kaznom zatvora u skladu sa odredbom člana 39. stav 3. OKZ.

 

Na osnovu odredbe člana 196. ZKP-a optuženi je obavezan da prvostepenom sudu na ime paušala plati iznos od 3.000,00 dinara, u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 

Na osnovu člana 245. stav 5. OKZ-a od optuženog je oduzeto 66 tableta "Tramadola" u originalnom pakovanju, koje se po pravnosnažnosti presude imaju uništiti spaljivanjem.

 

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavio Okružni javni tužilac u Novom Sadu zbog odluke o krivičnoj sankciji, sa predlogom da Vrhovni sud Srbije preinači prvostepenu presudu tako što će optuženom izreći novčanu kaznu u većem iznosu.

 

Republičko javno tužilaštvo je dopisom Ktr. br. 820/05 od 22.4.2005. godine predložilo da Vrhovni sud uvaži žalbu Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu i preinači prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni tako što će optuženom AA izreći strožiju novčanu kaznu.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta zajedno sa pobijanom presudom koju je po službenoj dužnosti ispitao u smislu člana 380. ZKP-a, pa je po oceni žalbenih navoda i predloga, našao:

 

Žalba je neosnovana.

 

Prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, niti povrede krivičnog zakona, a na koje povrede Vrhovni sud kao drugostepeni povodom žalbe u smislu člana 380. ZKP-a, pazi po službenoj dužnosti.

 

Po nalaženju Vrhovnog suda neosnovano se žalbom javnog tužioca pobija prvostepena presuda zbog odluke o krivičnoj sankciji.

 

Ovo sa razloga, što je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti iz člana 41. OKZ-a koje su od uticaja na izbor, vrstu i visinu krivične sankcije.

 

Pri tome je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cenio njegove lične prilike, a od otežavajućih okolnosti njegovu raniju osuđivanost, pa je pravilnom primenom zakonskih odredbi optuženog osudio na novčanu kaznu kao u izreci pobijane presude, a koja je i po oceni Vrhovnog suda u skladu sa stepenom društvene opasnosti dela i krivičnom odgovornosti optuženog kao učinioca i sa istom će se u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja predviđena odredbom člana 33. OKZ-a.

 

Stoga, Vrhovni sud nalazi da su navodi iz žalbe javnog tužioca da je prvostepeni sud dao preveliki značaj olakšavajućim okolnostima, a da nije u dovoljnoj meri cenio društvenu opasnost ove vrste krivičnih dela, neosnovani, obzirom da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani optuženog, pri čemu je pravilno cenio društvenu opasnost izvršenog dela i stepen krivične odgovornosti okrivljenog kao učinioca, kako je to napred navedeno, pa je žalba odbijena kao neosnovana.

 

Sa iznetih razloga, a na osnovu odredbe člana 388. ZKP-a, Vrhovni sud je doneo odluku kao u izreci presude.

 

 

Zapisničar, Presednik veća – sudija,

Aleksandra Simić, s.r. Dragiša Đorđević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

vs