Кж I 681/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 681/05
10.05.2005. година
Београд

 

У ИМЕ НАРОДА

 

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Слободана Рашића и др Глигорија Спасојевића, чланова већа, са саветником Александром Симић, записничарем, у кривичном предмету против оптуженог АА, због кривичног дела неовлашћеног држања опојних дрога из члана 245. став 3. ОКЗ-а, одлучујући о жалби Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, изјављеној против пресуде Окружног суда у Новом Саду К бр. 64/05 од 14.3.2005. године, у седници већа одржаној дана 10.5.2005. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

 

ОДБИЈА СЕ као неоснована жалба Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, и пресуда Окружног суда у Новом Саду К бр. 64/05 од 14.3.2005. године, ПОТВРЂУЈЕ.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Првостепеном пресудом оптужени АА оглашен је кривим због извршења кривичног дела неовлашћеног држања опојних дрога из члана 245. став 3. ОКЗ, па га је суд применом наведеног законског прописа и одредби чланова 5., 33., 35., 39., и 41. ОКЗ-а осудио на новчану казну у износу од 15.000,00 динара, коју је дужан платити суду у року од 30 дана под претњом принудне наплате, а уколико новчана казна не буде наплаћена ни принудним путем биће замењена казном затвора у складу са одредбом члана 39. став 3. ОКЗ.

 

На основу одредбе члана 196. ЗКП-а оптужени је обавезан да првостепеном суду на име паушала плати износ од 3.000,00 динара, у року од 15 дана, под претњом принудног извршења.

 

На основу члана 245. став 5. ОКЗ-а од оптуженог је одузето 66 таблета "Трамадола" у оригиналном паковању, које се по правноснажности пресуде имају уништити спаљивањем.

 

Против наведене пресуде жалбу је благовремено изјавио Окружни јавни тужилац у Новом Саду због одлуке о кривичној санкцији, са предлогом да Врховни суд Србије преиначи првостепену пресуду тако што ће оптуженом изрећи новчану казну у већем износу.

 

Републичко јавно тужилаштво је дописом Ктр. бр. 820/05 од 22.4.2005. године предложило да Врховни суд уважи жалбу Окружног јавног тужиоца у Новом Саду и преиначи првостепену пресуду у погледу одлуке о казни тако што ће оптуженом АА изрећи строжију новчану казну.

 

Врховни суд је одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета заједно са побијаном пресудом коју је по службеној дужности испитао у смислу члана 380. ЗКП-а, па је по оцени жалбених навода и предлога, нашао:

 

Жалба је неоснована.

 

Првостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, нити повреде кривичног закона, а на које повреде Врховни суд као другостепени поводом жалбе у смислу члана 380. ЗКП-а, пази по службеној дужности.

 

По налажењу Врховног суда неосновано се жалбом јавног тужиоца побија првостепена пресуда због одлуке о кривичној санкцији.

 

Ово са разлога, што је првостепени суд правилно утврдио све околности из члана 41. ОКЗ-а које су од утицаја на избор, врсту и висину кривичне санкције.

 

При томе је првостепени суд правилно од олакшавајућих околности на страни оптуженог ценио његове личне прилике, а од отежавајућих околности његову ранију осуђиваност, па је правилном применом законских одредби оптуженог осудио на новчану казну као у изреци побијане пресуде, а која је и по оцени Врховног суда у складу са степеном друштвене опасности дела и кривичном одговорности оптуженог као учиниоца и са истом ће се у потпуности остварити сврха кажњавања предвиђена одредбом члана 33. ОКЗ-а.

 

Стога, Врховни суд налази да су наводи из жалбе јавног тужиоца да је првостепени суд дао превелики значај олакшавајућим околностима, а да није у довољној мери ценио друштвену опасност ове врсте кривичних дела, неосновани, обзиром да је првостепени суд правилно утврдио и олакшавајуће и отежавајуће околности на страни оптуженог, при чему је правилно ценио друштвену опасност извршеног дела и степен кривичне одговорности окривљеног као учиниоца, како је то напред наведено, па је жалба одбијена као неоснована.

 

Са изнетих разлога, а на основу одредбе члана 388. ЗКП-а, Врховни суд је донео одлуку као у изреци пресуде.

 

 

Записничар, Преседник већа – судија,

Александра Симић, с.р. Драгиша Ђорђевић, с.р.

 

За тачност отправка

вс