Kd 194/2021

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 194/2021
14.12.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Bate Cvetkovića, predsednika veća, Dragana Aćimovića i Miroljuba Tomića, članova veća, sa savetnikom Vesnom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o predlogu sudije pojedinca Osnovnog suda u Nišu K 1015/21 od 02.12.2021. godine za prenošenje mesne nadležnosti u sednici veća održanoj dana 14.12.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenog AA po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužioca u Nišu Kt 1961/21 od 25.11.2021. godine, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, ODREĐUJE SE Prvi osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni javni tužilac u Nišu, podneo je Osnovnom sudu u Nišu, optužni predlog Kt 1961/21 od 25.11.2021. godine, protiv okrivljenog AA, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. KZ.

Sudija pojedinac Osnovnog suda u Nišu, podneo je Vrhovnom kasacionom sudu predlog K 1015/21 od 02.12.2021. godine da se za vođenje ovog krivičnog postupka kao mesno nadležan odredi Prvi osnovni sud u Beogradu, sa obrazloženjem da se prebivalište okrivljenog, oštećenog i svih svedoka čije je ispitivanje predloženo, nalazi u Beogradu, kao i da su branioci okrivljenog iz Beograda, a punomoćnik oštećenih iz Novog Sada, te da je u optužnom predlogu predloženo da se izvrši uvid u pisane dokaze – nalaz i mišljenje Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, izveštaj lekara specijaliste za oštećenog, kriminalističko tehničku dokumentaciju i snimke kamera za video nadzor hotela „BB“, zbog čega je, imajući u vidu načelo ekonomičnosti, predloženo prenošenje mesne nadležnosti na Prvi osnovni sud u Beogradu.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta sa predlogom sudije pojedinca Osnovnog suda u Nišu, pa je našao da je predlog osnovan.

Odredba člana 33. ZKP, predviđa prenošenje mesne nadležnosti iz razloga procesne celishodnosti u situaciji kada sud nije sprečen da postupa ni pravnim ni stvarnim razlozima, ali postoje okolnosti koje ukazuju na to da će se postupak lakše sprovesti pred drugim stvarno nadležnim sudom ili za to postoje drugi važni razlozi.

Iz spisa predmeta utvrđuje se da okrivljeni AA i oštećeni VV, imaju prebivalište u Beogradu, Opština ..., kao i da se prebivalište svedoka GG, DD, ĐĐ, EE, ŽŽ, ZZ i II kao i branilaca okrivljenog nalazi u Beogradu i da u podnetom optužnom predlogu nisu predloženi dokazi, čije bi izvođenje bilo vezano za područje Osnovnog suda u Nišu, već je predloženo da sud u toku dokaznog postupka na glavnom pretresu izvede dokaze uvidom u kriminalističko-tehničku dokumentaciju PU u Nišu od 24.08.2021. godine, snimke sa kamera za video nadzor hotela „BB“, izveštaj lekara specijaliste KC Niš od 23.08.2021. godine na ime oštećenog VV, nalaz i mišljenje Zavoda za sudsku medicinu od 22.10.2021. godine i izveštaj iz KE za okrivljenog.

Po oceni ovoga suda, okolnosti iznete u predlogu sudije pojedinca Osnovnog suda u Nišu koje proizlaze i iz spisa predmeta, predstavljaju razloge procesne celishodnosti u smislu člana 33. ZKP, koje opravdavaju prenošenje mesne nadležnosti na drugi stvarno nadležan sud i to na Prvi osnovni sud u Beogradu, jer je prema navedenim okolnostima očigledno da će se ovaj krivični postupak lakše sprovesti pred tim sudom, koji je mesno nadležan za teritoriju opštine ..., gde okrivljeni i oštećeni imaju prebivalište, odnosno za teritoriju gradskih opština grada Beograda, gde se nalazi prebivalište većine svedoka, čije je saslušanje predloženo u optužnom predlogu, kao i branilaca okrivljenog.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 3. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava i člana 33. ZKP, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                Predsednik veća - sudija

Vesna Veselinović,s.r.                                                                                             Bata Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić