Кд 194/2021

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 194/2021
14.12.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Весном Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела насилничко понашање из члана 344. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Нишу К 1015/21 од 02.12.2021. године за преношење месне надлежности у седници већа одржаној дана 14.12.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљеног АА по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Нишу Кт 1961/21 од 25.11.2021. године, због кривичног дела насилничко понашање из члана 344. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, ОДРЕЂУЈЕ СЕ Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Нишу, поднео је Основном суду у Нишу, оптужни предлог Кт 1961/21 од 25.11.2021. године, против окривљеног АА, због кривичног дела насилничко понашање из члана 344. став 2. у вези става 1. КЗ.

Судија појединац Основног суда у Нишу, поднео је Врховном касационом суду предлог К 1015/21 од 02.12.2021. године да се за вођење овог кривичног поступка као месно надлежан одреди Први основни суд у Београду, са образложењем да се пребивалиште окривљеног, оштећеног и свих сведока чије је испитивање предложено, налази у Београду, као и да су браниоци окривљеног из Београда, а пуномоћник оштећених из Новог Сада, те да је у оптужном предлогу предложено да се изврши увид у писане доказе – налаз и мишљење Завода за судску медицину у Нишу, извештај лекара специјалисте за оштећеног, криминалистичко техничку документацију и снимке камера за видео надзор хотела „ББ“, због чега је, имајући у виду начело економичности, предложено преношење месне надлежности на Први основни суд у Београду.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета са предлогом судије појединца Основног суда у Нишу, па је нашао да је предлог основан.

Одредба члана 33. ЗКП, предвиђа преношење месне надлежности из разлога процесне целисходности у ситуацији када суд није спречен да поступа ни правним ни стварним разлозима, али постоје околности које указују на то да ће се поступак лакше спровести пред другим стварно надлежним судом или за то постоје други важни разлози.

Из списа предмета утврђује се да окривљени АА и оштећени ВВ, имају пребивалиште у Београду, Општина ..., као и да се пребивалиште сведока ГГ, ДД, ЂЂ, ЕЕ, ЖЖ, ЗЗ и ИИ као и бранилаца окривљеног налази у Београду и да у поднетом оптужном предлогу нису предложени докази, чије би извођење било везано за подручје Основног суда у Нишу, већ је предложено да суд у току доказног поступка на главном претресу изведе доказе увидом у криминалистичко-техничку документацију ПУ у Нишу од 24.08.2021. године, снимке са камера за видео надзор хотела „ББ“, извештај лекара специјалисте КЦ Ниш од 23.08.2021. године на име оштећеног ВВ, налаз и мишљење Завода за судску медицину од 22.10.2021. године и извештај из КЕ за окривљеног.

По оцени овога суда, околности изнете у предлогу судије појединца Основног суда у Нишу које произлазе и из списа предмета, представљају разлоге процесне целисходности у смислу члана 33. ЗКП, које оправдавају преношење месне надлежности на други стварно надлежан суд и то на Први основни суд у Београду, јер је према наведеним околностима очигледно да ће се овај кривични поступак лакше спровести пред тим судом, који је месно надлежан за територију општине ..., где окривљени и оштећени имају пребивалиште, односно за територију градских општина града Београда, где се налази пребивалиште већине сведока, чије је саслушање предложено у оптужном предлогу, као и бранилаца окривљеног.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 3. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава и члана 33. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                Председник већа - судија

Весна Веселиновић,с.р.                                                                                             Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић