Kzz 1008/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1008/2015
25.11.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Milom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog M.B., zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza iz člana 335. stav 3. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti punomoćnika oštećenog kao tužioca R.V., adv. O.J., podnetom protiv pravnosnažnog rešenja Višeg suda u Subotici Kž3 88/15 od 25.09.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 25.11.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti punomoćnika oštećenog kao tužioca R.V., adv. O.J. podnet protiv pravnosnažnog rešenja Višeg suda u Subotici Kž3 88/15 od 25.09.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Višeg suda u Subotici Kž3 88/15 od 25.09.2015. godine, odbijena je kao neosnovana žalba oštećenog kao tužioca R.V. izjavljena protiv rešenja Osnovnog suda u Subotici K 342/15 od 01.09.2015. godine.

Protiv navedenog rešenja punomoćnik oštećenog kao tužioca R.V., adv. O.J. podnela je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede međunarodnih konvencija i ugovora sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev, pobijano rešenje preinači tako što će nastaviti postupak po optužnom predlogu ili pak isto ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta, sa zahtevom za zaštitu zakonitosti punomoćnika oštećenog kao tužioca, pa je našao:

Zahtev je nedozvoljen.

Odredbom člana 483. Zakonika o krivičnom postupku, predviđeno je koja lica su ovlašćena za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, pa je u stavu 1. predviđeno da ovlašćenje za podnošenje zahteva imaju Republički javni tužilac, okrivljeni i njegov branilac, a odredbom stava 3. istog člana propisano je da okrivljeni može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti isključivo preko branioca.

Kako su, shodno navedenim zakonskim propisima, samo Republički javni tužilac i okrivljeni, isključivo preko branioca, ovlašćeni za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, a takva ovlašćenja ni jednom zakonskom odredbom nisu data drugim procesnih subjektima, koji samo mogu uputiti inicijativu Republičkom javnom tužiocu za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka u skladu sa ustavnim pravom upućivanja predloga državnim organima (član 56. Ustava Republike Srbije), to je predmetni zahtev za zaštitu zakonitosti punomoćnika oštećenog kao tužioca R.V., nedozvoljen, jer je podnet od neovlašćenog lica.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je shodno članu 487. stav 1. tačka 2) ZKP, zahtev odbacio kao nedozvoljen i odlučio kao u izreci rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                          Predsednik veća-sudija

Mila Ristić,s.r.                                                                   Nevenka Važić,s.r.