Kzz 1060/2018 355; 2.4.1.22.2.3.13.

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1060/2018
26.09.2018. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Snežanom Medenicom kao zapisničarem, u krivičnom predmetu maloletnog sada punoletnog AA, zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 2. u vezi člana 289. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog, sada punoletnog AA – advokata Stanislava Jockovića, podnetom protiv pravnosnažnog rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 br.31/18 od 31.05.2018. godine, u sednici veća održanoj dana 26. septembra 2018. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog, sada punoletnog AA – advokata Stanislava Jockovića, podnet protiv pravnosnažnog rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 br.31/18 od 31.05.2018. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Višeg suda u Šapcu 1Km br.2/18 od 19.02.2018. godine, prema tada maloletnom AA je zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 2. u vezi člana 289. stav 1. KZ izrečena vaspitna mera pojačan nadzor od strane organa starateljstva i istovremeno određeno da će ova vaspitna mera trajati najmanje 6 meseci, a najviše dve godine, o čemu će sud posebno odlučiti.

Istim rešenjem, određeno je da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava.

Rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 br.31/18 od 31.05.2018. godine, delimično je usvojena žalba Višeg javnog tužioca u Šapcu, pa je rešenje Višeg suda u Šapcu 1Km br.2/18 od 19.02.2018. godine preinačeno samo u pogledu odluke o krivičnoj sankciji tako što je prema maloletnom, sada punoletnom AA na osnovu člana 21. Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica izrečena vaspitna mera upućivanje u vaspitno-popravni dom, u kome će maloletni, sada punoletni AA ostati najmanje šest meseci, a najduže 4 godine, s tim što će prvostepeni, Viši sud u Šapcu, svakih šest meseci razmatrati da li postoje osnovi za obustavu izvršenja mere ili za njenu zamenu drugom vaspitnom merom, dok je u preostalom delu žalba Višeg javnog tužioca u Šapcu odbijena kao neosnovana, a prvostepeno rešenje u tom delu potvrđeno.

Branilac maloletnog, sada punoletnog AA – advokat Stanislav Jocković podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti samo protiv pravnosnažnog rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 br.31/18 od 31.05.2018. godine, zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1.) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine pobijano rešenje i predmet vrati Apelacionom sudu u Novom Sadu na ponovno suđenje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća, ispitujući zahtev za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog, sada punoletnog AA u smislu odredbe člana 487. Zakonika o krivičnom postupku, ocenio da je zahtev nedozvoljen, iz sledećih razloga:

Odredbom člana 484. Zakonika o krivičnom postupku, propisano je da se u zahtevu za zaštitu zakonitosti mora navesti razlog za njegovo podnošenje (član 485. stav 1. ZKP).

Kada se zahtev podnosi zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1) ZKP), okrivljeni preko svog branioca, a i sam branilac koji u korist okrivljenog preduzima sve radnje koje može preduzeti okrivljeni (član 71. tačka 5) ZKP), takav zahtev može podneti samo iz razloga propisanih odredbom člana 485. stav 4. ZKP, dakle zbog povreda odredaba člana 74, člana 438. stav 1. tačka 1.) i 4.) i tačka 7.) do 10.) i stav 2. tačka 1), člana 439. tačka 1.) do 3.) i člana 441. stav 3. i 4, učinjenih u prvostepenom postupku i u postupku pred apelacionim sudom.

Pri tome, obaveza navođenja razloga za podnošenje zahteva zbog povrede zakona, podrazumeva ne samo formalno označavanje o kojoj povredi zakona se radi, već i ukazivanje na to u čemu se ona sastoji.

U konkretnom slučaju, branilac maloletnog, sada punoletnog AA, kao razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, ističe povredu zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, koja je opšteg karaktera, pri čemu samo formalno označava ovu povredu, zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno, međutim ne konkretizuje u čemu se ova povreda sastoji, dok suštinski, u obrazloženju zahteva polemiše sa razlozima drugostepenog suda u vezi sa činjenicama koje su od značaja za izbor vaspitne mere prema maloletniku, isticanjem da drugostepeni sud prilikom izricanja vaspitne mere nije cenio okolnost da je maloletni, sada punoletni AA vanredno završio srednju tehničku školu, te da je pogrešno zaključio da ga treba izdvojiti iz dosadašnje sredine, bez postojanja u tom pravcu relevantnih dokaza.

Kako je, dakle, branilac maloletnog sada punoletnog AA u zahtevu za zaštitu zakonitosti samo formalno označio povredu zakona zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno, a koja je opšteg karaktera (član 485. stav 1. tačka 1) ZKP) dok u obrazloženju zahteva suštinski polemiše sa činjenicama koje su opredelile drugostepenu odluku suda i koje su od uticaja na izbor vaspitne mere u drugostepenom postupku, a što ne predstavlja razlog zbog kojeg je okrivljenima preko branilaca dozvoljeno podnošenje ovog vanrednog pravnog leka u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP, to je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog, sada punoletnog AA, odbačen kao nedozvoljen.

Sa svega izloženog a na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi sa članom 485. stav 4. ZKP, doneta je odluka kao u izreci.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                                               Predsednik veća-sudija

Snežana Medenica, s.r.                                                                                                                                          Nevenka Važić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić