Kzz 334/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 334/2016
07.04.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Vesnom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog A.D., zbog krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog A.D., advokata J.Ć., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Pančevu K 36/2015 od 25.11.2015. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 1535/2015 od 08.02.2016. godine u sednici veća održanoj u smislu člana 490. ZKP, dana 07.04.2016. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog A.D., podnet protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Pančevu K 36/2015 od 25.11.2015. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 1535/2015 od 08.02.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Pančevu K 36/2015 od 25.11.2015. godine, okrivljeni A.D., oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Na osnovu člana 246. stav 7. KZ od okrivljenog A.D. je oduzeto 18 pvc kesica sa ukupno 83,40 grama neto mase opojne droge marihuane. Na osnovu člana 91. i 92. stav 1. KZ od okrivljenog je oduzet novac u novčanicama taksativno navedenim u izreci prvostepene presude a po potvrdi o privremeno oduzetim predmetima PU Pančevo od 25.01.2013. godine navedenim u izreci prvostepene presude. Na osnovu člana 264. stav 4. ZKP, okrivljeni je oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Kž1 1535/2015 od 08.02.2016. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog, a prvostepena presuda je potvrđena.

Protiv ovih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti blagovremeno je podneo:

- branilac okrivljenog A.D., advokat J.Ć., zbog povrede zakona iz člana 438. stav 1. tačka 10) u vezi člana 453. ZKP i člana 438. stav 2. tačka 1) u vezi člana 406. stav 2. i člana 94. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine navedene presude i spise predmeta vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud dostavio je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Republičkom javnom tužiocu, koga nije obavestio o sednici veća kao ni branioc okrivljenog nalazeći da njihovo prisustvo ne bi bilo od značaja za donošenje odluke u smislu člana 488. stav 2. ZKP, pa je održao sednicu veća u smislu člana 490. ZKP, na kojoj je razmotrio spise predmeta, sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog A.D., u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe da je pobijanim pravnosnažnim presudama na štetu okrivljenog učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 10) u vezi člana 433. ZKP. U vezi sa tim, branilac u zahtevu navodi da je javni tužilac pošto je ranija prvostepena presuda ukinuta po žalbi branioca okrivljenog, u ponovnom postupku na glavnom pretresu održanom dana 02.11.2015. godine izmenio optužbu tako što je u dispozitivu optužnice označio da je okrivljeni predmetnu opojnu drogu neovlašćeno radi prodaje držao u Pančevu, u ulici Žarka Zrenjanina broj ..., koju izmenu je prihvatio Viši sud u Pančevu i pobijanom prvostepenom presudom okrivljenog oglasio krivim, po tako izmenjenoj optužnici, sa obrazloženjem da je u prethodnoj optužnici i prethodnoj presudi došlo do očigledne omaške u označavanju mesta izvršenja jedne od dve radnje koje čine biće krivičnog dela koje se stavlja na teret okrivljenom. Prema navodima zahteva, prvostepeni sud je postupajući na navedeni način povredio zabranu preinačenja na gore, jer je okrivljenog oglasio krivim za potpuno novu radnju izvršenja krivičnog dela koja nije bila predmet optužbe u prethodnom postupku, a u situaciji kada javni tužilac nije izjavio žalbu protiv ranije prvostepene presude koja je ukinuta po žalbi branioca okrivljenog.

Imajući u vidu da je zahtev podnet zbog povrede zakona iz člana 438. stav 1. tačka 10) ZKP, koja je neosnovano isticana u postupku po žalbi, Vrhovni kasacioni sud prihvata razloge koje je dao Apelacioni sud u Beogradu na strani 4, u stavu 2. i 3. svoje presude i u smislu člana 491. stav 2. ZKP, na iste upućuje. Pored toga, Vrhovni kasacioni sud nalazi da je činjenični opis predmetnog krivičnog dela izmenjen samo u pogledu mesta izvršenja jedne od radnji izvršenja navedenog krivičnog dela kojim izmenama nije povređena zabrana preinačenja na gore, a posebno kada se ima u vidu da iz izmenjene optužnice odnosno izreke prvostepene presude proizlazi da je u pitanju samo različita lokacija u istom mestu izvršenja krivčinog dela – Pančevu.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud nalazi da su izneti navodi zahteva branioca okrivljenog kojima se ukazuje da je pobijanim pravnosnažnim presudama učinjena povreda zakona iz člana 438. stav 1. tačka 10) u vezi člana 453. ZKP, neosnovani.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti branilac okrivljenog ističe i to da je u pobijanim pravnosnažnim presudama na štetu okrivljenog učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 1) ZKP, i u vezi sa tim ukazuje da se pobijane presude zasnivaju na nezakonitom dokazu – iskazu svedoka M.D., majke okrivljenog koji je sud pročitao na glavnom pretresu održanom dana 23.11.2015. godine u smislu člana 406. stav 2. ZKP, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, s obzirom da nema dokaza da je svedok bila uredno pozvana na zakazan glavni pretres.

Kako je zahtev podnet zbog povrede zakona iz člana 438. stav 2. tačka 1) ZKP, koja je neosnovano isticana u postupku po žalbi, Vrhovni kasacioni sud prihvata razloge koje je dao Apelacioni sud u Beogradu na strani 5, u stavu 3. svoje presude i u smislu člana 491. stav 2. ZKP na iste upućuje.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 491. stav 1. ZKP, odlučio kao u izreci presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                           Predsednik veća-sudija

Vesna Veselinović,s.r.                                                                                       Janko Lazarević,s.r.