Kzz 347/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 347/2016
07.04.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Ivanom Trkuljom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog A.S. i dr, zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog A.S., advokata R.K., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Novom Sadu K 229/14 od 01.10.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 1413/15 od 13.01.2016. godine, u sednici veća održanoj 07.04.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog A.S., advokata R.K., podnet protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Novom Sadu K 229/14 od 01.10.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 1413/15 od 13.01.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Novom Sadu K 229/14 od 01.10.2015. godine okrivljeni A.S., je oglašen krivim da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je okrivljeni M.M. oglašen krivim da je izvršio krivično delo neovlašćenno držanje opojnih droga iz člana 246a stav 1. KZ za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca. Istom presudom od okrivljenog A.S. oduzet je jedan paketić od plastične providne kese u kome se nalazi opojna droga heroin neto mase 0,29 grama, a od okrivljenog M.M. oduzet je jedan paketić od plastične providne kese u kome se nalazi opojna droga heroin neto mase 0,28 grama. Na osnovu člana 87. KZ od okrivljenog A.S. oduzeta je plastična bočica bele boje u kojoj se nalazi opojna droga metadon zapremine 10 mg, dve tablete bensedina od 10 mg u originalnom pakovanju i dve tablete bele boje u originalnom pakovanju narandžasto-srebrne boje. Od okrivljenog A.S. oduzeta je imovinska korist pribavljena krivičnim delom u iznosu od 1.050,00 dinara koja će se uplatiti u korist budžeta Republike Srbije. Okrivljeni su oslobođeni od plaćanja troškova krivičnog postupka i sudskog paušala.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 1413/15 od 13.01.2016. godine usvojena je žalba Višeg javnog tužioca u Novom Sadu u odnosu na orivljenog A.S. u delu odluke o kazni, pa je preinačena presuda Višeg suda u Novom Sadu K 229/14 od 01.10.2015. godine, tako što je Apelacioni sud u Novom Sadu okrivljenog A.S. zbog krivičnog dela iz člana 246. stav 1. KZ za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci, dok su odbijene kao neosnovane žalbe okrivljenog A.S. i njegovog branioca, kao i u preostalom delu žalba Višeg javnog tužioca u Novom Sadu, a prvostepena presuda u nepreinačenom delu je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti je podnela branilac po službenoj dužnosti okrivljenog A.S., advokat R.K., u smislu člana 485. stav 1. tačka 1) KZ, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud preinači pobijane presude i okrivljenog A.S. oslobodi od optužbe ili ga eventualno oglasi krivim za krivično delo iz člana 246a KZ.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 486. stav 1. ZKP održao sednicu veća, u kojoj je razmotrio spise predmeta sa zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca po službenoj dužnosti okrivljenog A.S., te je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je nedozvoljen.

Odredbom člana 483. stav 1. ZKP je propisano da zahtev za zaštitu zakonitosti mogu podneti Republički javni tužilac, okrivljeni i njegov branilac, a odredbom stava 3. istog člana je propisano da zahtev za zaštitu zakonitosti okrivljeni može podneti isključivo preko branioca.

Odredbom člana 74. ZKP je određeno i taksativno nabrojano devet procesnih situacija u kojima okrivljeni mora imati branioca i do kada. U konkretnom slučaju okrivljeni A.S. je imao branioca po službenoj dužnosti shodno članu 74. stav 1. tačka 2) ZKP, jer se krivični postupak vodio zbog krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora od tri do dvanaest godina, pa u smislu navedene zakonske odredbe u takvom postupku obavezna odbrana traje do pravnosnažnog okončanja postupka.

Kako je u konkretnom slučaju krivični postupak prema okrivljenom A.S. pravnosnažno okončan 13.01.2016. godine donošenjem presude Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 1413/15, a zahtev za zaštitu zakonitosti je, nakon pravnosnažno okončanog postupka, podnela branilac – advokat R.K., koja mu je tokom postupka bila postavljena po službenoj dužnosti, to ovaj branilac iz iznetih razloga, a imajući u vidu citirane zakonske odredbe, ne spada u krug lica koja mogu podneti zahtev za zaštitu zakonitosti.

Iz svih navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi člana 483. ZKP odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                                       Predsednik veća - sudija

Ivana Trkulja Veselinović,s.r.                                                                                                    Janko Lazarević,s.r.