Кзз 347/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 347/2016
07.04.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића, Горана Чавлине, Драгана Аћимовића и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Иваном Тркуљом Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљенoг А.С. и др, због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика и др, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног А.С., адвоката Р.К., поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 229/14 од 01.10.2015. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 1413/15 од 13.01.2016. године, у седници већа одржаној 07.04.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног А.С., адвоката Р.К., поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 229/14 од 01.10.2015. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 1413/15 од 13.01.2016. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Новом Саду К 229/14 од 01.10.2015. године окривљени А.С., је оглашен кривим да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ, за које је осуђен на казну затвора у трајању од три године, док је окривљени М.М. оглашен кривим да је извршио кривично дело неовлашћенно држање опојних дрога из члана 246а став 1. КЗ за које је осуђен на казну затвора у трајању од три месеца. Истом пресудом од окривљеног А.С. одузет је један пакетић од пластичне провидне кесе у коме се налази опојна дрога хероин нето масе 0,29 грама, а од окривљеног М.М. одузет је један пакетић од пластичне провидне кесе у коме се налази опојна дрога хероин нето масе 0,28 грама. На основу члана 87. КЗ од окривљеног А.С. одузета је пластична бочица беле боје у којој се налази опојна дрога метадон запремине 10 мг, две таблете бенседина од 10 мг у оригиналном паковању и две таблете беле боје у оригиналном паковању наранџасто-сребрне боје. Од окривљеног А.С. одузета је имовинска корист прибављена кривичним делом у износу од 1.050,00 динара која ће се уплатити у корист буџета Републике Србије. Окривљени су ослобођени од плаћања трошкова кривичног поступка и судског паушала.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Кж1 1413/15 од 13.01.2016. године усвојена је жалба Вишег јавног тужиоца у Новом Саду у односу на оривљеног А.С. у делу одлуке о казни, па је преиначена пресуда Вишег суда у Новом Саду К 229/14 од 01.10.2015. године, тако што је Апелациони суд у Новом Саду окривљеног А.С. због кривичног дела из члана 246. став 1. КЗ за које је првостепеном пресудом оглашен кривим осудио на казну затвора у трајању од три године и шест месеци, док су одбијене као неосноване жалбе окривљеног А.С. и његовог браниоца, као и у преосталом делу жалба Вишег јавног тужиоца у Новом Саду, а првостепена пресуда у непреиначеном делу је потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости је поднела бранилац по службеној дужности окривљеног А.С., адвокат Р.К., у смислу члана 485. став 1. тачка 1) КЗ, са предлогом да Врховни касациони суд преиначи побијане пресуде и окривљеног А.С. ослободи од оптужбе или га евентуално огласи кривим за кривично дело из члана 246а КЗ.

Врховни касациони суд је на основу члана 486. став 1. ЗКП одржао седницу већа, у којој је размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног А.С., те је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП је прописано да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а одредбом става 3. истог члана је прописано да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Одредбом члана 74. ЗКП је одређено и таксативно набројано девет процесних ситуација у којима окривљени мора имати браниоца и до када. У конкретном случају окривљени А.С. је имао браниоца по службеној дужности сходно члану 74. став 1. тачка 2) ЗКП, јер се кривични поступак водио због кривичног дела за које је прописана казна затвора од три до дванаест година, па у смислу наведене законске одредбе у таквом поступку обавезна одбрана траје до правноснажног окончања поступка.

Како је у конкретном случају кривични поступак према окривљеном А.С. правноснажно окончан 13.01.2016. године доношењем пресуде Апелационог суда у Новом Саду Кж1 1413/15, а захтев за заштиту законитости је, након правноснажно окончаног поступка, поднела бранилац – адвокат Р.К., која му је током поступка била постављена по службеној дужности, то овај бранилац из изнетих разлога, а имајући у виду цитиране законске одредбе, не спада у круг лица која могу поднети захтев за заштиту законитости.

Из свих наведених разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. ЗКП одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                                       Председник већа - судија

Ивана Тркуља Веселиновић,с.р.                                                                                                    Јанко Лазаревић,с.р.