Kzz 741/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 741/2015
06.10.2015. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Vesnom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog G.I., zbog produženog krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Ktz.691/15 od 18.08.2015. godine, podnetom protiv pravnosnažne presude Osnovnog suda u Nišu K 1672/13 od 30.03.2015. godine, u sednici veća održanoj u smislu člana 490. ZKP, dana 06.10.2015. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

USVAJA SE zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Ktz 691/15 od 18.08.2015. godine i UTVRĐUJE da je pravnosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu K 1672/13 od 30.03.2015. godine u korist okrivljenog G.I. povređen zakon iz člana 45. stav 5. Krivičnog zakonika.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Nišu K br.1672/13 od 30.03.2015. godine, okrivljeni G.I., oglašen je krivim zbog produženog krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, pri čemu je određeno da će se ova kazna izvršiti uz elektronski nadzor na taj način što okrivljeni ne sme napuštati prostorije u kojima se nalazi, osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija, a da će sud odrediti da okrivljeni ostatak kazne zatvora izdržava u zatvoru ukoliko okrivljeni kome je određeno izvršenje kazne zatvora na način predviđen članom 45. stav 5. KZ, samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje. Okrivljeni je obavezan da sudu na ime paušala isplati iznos od 3.000,00 dinara kao i troškove krivičnog postupka u iznosu od 28.067,00 dinara u roku od tri dana od dana prijema otpravka presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Protiv pravnosnažne presude Osnovnog suda u Nišu K 1672/13 od 30.03.2015. godine, Republički javni tužilac podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti Ktz 691/15 od 18.08.2015. godine, zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 3) ZKP u vezi člana 45. stav 5. KZ, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti i donese presudu kojom će ili ukinuti u celini odluku prvostepenog suda i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje i donošenje presude u skladu sa zakonom ili preinačiti drugostepenu presudu i okrivljenom izreći kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Vrhovni kasacioni sud dostavio je zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca braniocu okrivljenog, advokatu D.K., ali ga nije obavestio o sednici veća kao ni Republičkog javnog tužioca, nalazeći da njihovo prisustvo ne bi bilo od značaja za donošenje odluke, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, pa je održao sednicu veća u smislu člana 490. ZKP, na kojoj je razmotrio spise predmeta, sa presudom protiv koje je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev je osnovan.

U konkretnom slučaju okrivljeni G.I., prvostepenom presudom oglašen je krivim zbog produženog krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 1. u vezi člana 61. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, te je istovremeno određeno da će se ova kazna izvršiti uz elektronski nadzor, na taj način što osuđeni ne sme napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija.

Vrhovni kasacioni sud nalazi da se osnovano u zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca ukazuje da je navedenom pravnosnažnom presudom povređena odredba člana 45. stav 5. KZ, u korist okrivljenog G.I.

Naime, članom 45. stav 5. Krivičnog zakonika propisano je da, ako sud učiniocu krivičnog dela izrekne kaznu zatvora do jedne godine, može istovremeno odrediti da će se ona izvršiti tako što će osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, ukoliko se s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje posle učinjenog dela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je delo učinio može očekivati da će se i na taj način ostvarivati svrha kažnjavanja.

Dakle, iz citirane zakonske odredbe proizlazi da se način izvršenja kazne zatvora propisan stavom 5. člana 45. KZ, može odrediti samo u situaciji kada sud učiniocu krivičnog dela izrekne kaznu zatvora do jedne godine.

Kako je u konkretnom slučaju okrivljeni pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, to je prvostepeni sud odredivši da se kazna zatvora u navedenom trajanju izvrši tako što će je okrivljeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, povredio odredbu člana 45. stav 5. KZ u korist okrivljenog G.I.

Nalazeći da je zahtev za zaštitu Republičkog javnog tužioca osnovan, Vrhovni kasacioni sud je samo utvrdio da je navedenom pravnosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu, povređen zakon u korist okrivljenog, ne dirajući u pravnosnažnost odluke protiv koje je zahtev podnet.

Pored toga, Vrhovni kasacioni sud ukazuje da nije mogao da prihvati predlog Republičkog javnog tužioca iznet u zahtevu za zaštitu zakonitosti da se zahtev usvoji i donese presuda kojom će se ukinuti ili preinačiti prvostepena presuda imajući u vidu prirodu povrede koja je u konkretnom slučaju učinjena u korist okrivljenog da u takvoj procesnoj situaciji Vrhovni kasacioni sud može samo da utvrdi postojanje povrede zakona ne dirajući pravnosnažanost odluke protiv koje je zahtev podnet na štetu okrivljenog u smislu člana 492. stav 1. tačka 3. i član 493. ZKP.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 493. ZKP, odlučio kao u izreci presude.

Zapisničar – savetnik                                                                                            Predsednik veća - sudija

Vesna Veselinović,s.r.                                                                                           Janko Lazarević,s.r.