Kzz 914/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 914/2015
20.10.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. D.M., zbog krivičnog dela trgovina ljudima iz člana 388. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog adv. D.Ž., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Sremskoj Mitrovici K. 40/14 od 02.04.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 610/15 od 01.09.2015. godine, u sednici veća održanoj 20.10.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. D.M., podnet protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Sremskoj Mitrovici K. 40/14 od 02.04.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 610/15 od 01.09.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Sremskoj Mitrovici K. 40/14 od 02.04.2015. godine, okr. D.M. oglašen je krivim zbog krivičnog dela trgovina ljudima iz člana 388. stav 1. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Odlučujući o žalbama okrivljenog i njegovog branioca, Apelacioni sud u Novom Sadu je presudom Kž1 610/15 od 01.09.2015. godine, odbio žalbe kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda branilac okrivljenog adv. D.Ž., podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti usvoji, ukine odluku donetu u postupku po redovnom pravnom leku i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta, sa zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, propisano je da se zahtev za zaštitu zakonitosti može podneti ako je pravnosnažnom odlukom ili odlukom u postupku koji je prethodio njenom donošenju povređen zakon, a stavom 4. navedenog člana, predviđeni su uslovi pod kojima okrivljeni preko svog branioca može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, a to je učinjeno taksativnim nabrajanjem povreda tog zakona koje mogu biti učinjene u postupku pred prvostepenim i žalbenim sudom – član 74, član 438. stav 1. tačka 1) i 4) i tačka 7) do 10) i stav 2. tačka 1), član 439. tačka 1) do 3) i član 441. stav 3. i 4. ZKP.

Branilac okrivljenog zahtev za zaštitu zakonitosti podnosi zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, koje ne opredeljuje konkretno, ali iz navoda da je izreka presude nerazumljiva, nepotpuna i nejasna i da postoji protivrečnost onoga što se navodi u razlozima presude, proizilazi da zahtev podnosi zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 2. ZKP. Osim toga, u obrazloženju zahteva branilac navodi da je presuda doneta na osnovu nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, da se zasniva na iskazu oštećene Š.D., da ni jedan saslušani svedok nije potvrdio navode optužbe, da se oštećene nisu bavile prostitucijom, da okrivljeni za takve usluge nije od njih uzimao novac već da je oštećena dobrovoljno stupala u seksualne odnose sa licima sa kojima je to želela, bez ikakve prisile, da sud nije utvrdio na koji način je to okrivljeni iskoristio tešku materijalnu situaciju oštećenih, niti postojanje tzv. ropskog odnosa prema oštećenoj ... čime u suštini osporava činjenično stanje utvrđeno prvostepenom i potvrđeno drugostepenom presudom.

Bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 2. ZKP i činjenično stanje, u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP, ne predstavljaju zakonom dozvoljene razloge za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, pa je Vrhovni kasacioni sud zahtev branioca okr. D.M., ocenio nedozvoljenim.

Iz iznetih razloga, na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi člana 485. stav 4. ZKP, odlučeno je kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                        Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                                     Dragiša Đorđević,s.r.