Kzz 957/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 957/2016
13.09.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog M.Š., zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194. stav 2. u vezi stava 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Š., advokata N.I., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Zrenjaninu K br.460/15 od 10.02.2016. godine i Višeg suda u Zrenjaninu Kž1 103/16 od 13.05.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 13.09.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Š., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Zrenjaninu K br.460/15 od 10.02.2016. godine i Višeg suda u Zrenjaninu Kž1 103/16 od 13.05.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Zrenjaninu K br.460/15 od 10.02.2016. godine okrivljeni M.Š. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194. stav 2. u vezi stava 1. KZ za koje mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 meseci i određeno da se ista neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

Istom presudom obavezan je okrivljeni M.Š. na osnovu člana 261. stava 2. u vezi člana 264. stav 1. ZKP, da na ime sudskog paušala plati iznos od 2.000,00 dinara kao i da naknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 13.750,00 dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvrešenja i određeno da će se o troškovima punomoćnika oštećene odlučiti posebnim rešenjem po pravnosnažnosti presude, dok je na osnovu člana 258. stav 4. ZKP oštećena N.Ž. upućena na parnicu radi ostvarenja imovinskopravnog zahteva.

Presudom Višeg suda u Zrenjaninu Kž1 103/16 od 13.05.2016. godine odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog M.Š., a presuda Osnovnog suda u Zrenjaninu K br.460/15 od 10.02.2016. godine potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog M.Š. advokat N.I., zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 8. i stav 2. tačka 2. i 3. ZKP, a iz sadržine zahteva proizilazi da se ukazuje i na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine pobijane presude i predmet varti prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje ili da ih preinači, tako što će okrivljenog osloboditi od optužbe da je izvršio predmetno krivično delo.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća održanoj u smislu odredbe člana 487. stav 1. ZKP, nakon razmatranja spisa predmeta i navoda zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog našao:

Zahtev je nedozvoljen.

Odredbom člana 484. ZKP, propisano je da se u zahtevu za zaštitu zakonitosti mora navesti razlog za njegovo podnošenje (član 485. stav 1. ZKP).

Kada se zahtev podnosi zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), okrivljeni preko svog branioca, a i sam branilac koji u korist okrivljenog preduzima sve radnje koje može preduzeti okrivljeni (član 71. tačka 5. ZKP), takav zahtev može podneti samo iz razloga propisanih odredbom člana 485. stav 4. ZKP.

Pri tome, obaveza navođenja razloga za podnošenje zahteva zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), podrazumeva ne samo formalno označavanje o kojoj povredi zakona se radi, već i ukazivanje na to u čemu se ona sastoji.

U konkretnom slučaju, branilac okrivljenog M.Š. navođenjem kao razloga za podnošenje zahteva bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 8. ZKP, samo formalno označava povredu zakona iz člana 485. stav 4. ZKP – zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno, ali ne konkretizuje u čemu se ona sastoji, već suštinski u obrazloženju zahteva ukazuje da je na osnovu istog činjeničnog utvrđenja suda prvostepena presuda drugostepenim rešenjem ukinuta, te da na osnovu istog činjeničnog stanja u ponovnom suđenju nije mogla biti doneta osuđujuća presuda niti je kao takva od strane drugostepenog suda mogla biti potvrđena, čime se u suštini osporava ocena dokaza u pobijanim presudama, a što u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP, nije dozvoljeno

Branilac okrivljenog M.Š. u zahtevu ukazuje da je Osnovni sud u Zrenjaninu na štetu okrivljenog sprovodio dva posebna postupka za jedno krivično delo iz člana 194. stav 2. u vezi stava 1. KZ protiv iste oštećene i da nije uvažio predlog branioca da se sprovede jedinstven postupak čime se zahtevom ukazuje na bintu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1. ZKP.

Obzirom da iz spisa predmeta proizilazi da okrivljeni ranije nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi drugi krivični postupak, da nije bilo predloga za spajanje postupaka tokom ovog krivičnog postupka, i da je branilac okrivljenog M.Š. u završnoj reči na glavnom pretresu pre prvog donošenja prvostepene presude predlagao spajanje predmeta Osnovnog suda u Zrenjaninu K br.322/13 kao dokaz da je oštećena i ranije lažno prijavljivala okrivljenog i to za krivično delo silovanja, Vrhovni kasacioni sud je našao da se ovim navodima zahteva branioca, zapravo samo formalno ukazuje na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1. ZKP, ali da ista nije obrazložena niti je o tome priložen dokaz te da je zahtev i u ovom delu nedozvoljen.

Vrhovni kasacioni sud se nije upuštao u navode zahteva za zaštitu zakonitosti, kojima se ukazuje na bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tač. 2. i 3. ZKP, s obzirom da iste ne predstavljaju zakonske razloge, propisane odredbom člana 485. stav 4. ZKP, zbog kojih je okrivljenom dozvoljeno podnošenje ovog vanrednog pravnog leka.

Iz napred navedenih razloga doneta je odluka kao u izreci na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                           Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković,s.r.                                                                                                      Dragiša Đorđević,s.r.