Kzz 963/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 963/2015
17.11.2015. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog M.E., zbog krivičnog dela razbojništvo iz člana 206. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, adv. O.J., podnetom protiv pravnosnažnog rešenja Osnovnog suda u Subotici KpPr 590/15 od 01.10.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 17.11.2015. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. M.E., podnet protiv pravnosnažnog rešenja Osnovnog suda u Subotici KpPr 590/15 od 01.10.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Pravnosnažnim rešenjem sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Subotici KpPr 590/15 od 01.10.2015. godine odbijena je kao neosnovana žalba branioca osumnjičenog M.E. i potvrđeno rešenje MUP RS, PU Subotica, Odeljenje kriminalističke policije Ku 2209/15 od 01.10.2015. godine, a kojim rešenjem je, na osnovu člana 294. stav 1. i 2. u vezi člana 289. stav 1. i 2. ZKP, prema M.E. određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati.

Protiv navedenog rešenja sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Subotici, branilac okrivljenog adv. O.J., podnela je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 7. i 11. stav 2. tačka 2. i 3. ZKP, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primene materijalnog prava i povrede člana 5, 6, 13. i 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti uvaži i pobijano rešenje preinači ili ukine.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti, u smislu člana 488. stav 1. ZKP dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, nije obavestio javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo sednici bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa rešenjem protiv koga je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu navodi da je prvostepeno rešenje, kojim je okrivljenom određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati nezakonito, jer nije bilo odobrenja Osnovnog javnog tužioca u Subotici u predistražnom postupku. Ovim navodima branilac ukazuje na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 7. ZKP.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda neosnovano branilac u podnetom zahtevu ukazuje na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 7. ZKP. Suprotno navodima zahteva prvostepeno rešenje o zadržavanju doneto je na osnovu člana 294. stav 1. i 2. u vezi člana 289. stav 1. i 2. ZKP, i to po odobrenju nadležnog zamenika javnog tužioca, što je navedeno u uvodu tog rešenja, a što se utvrđuje i iz službene beleške u spisima – izjava OJT u Subotici R.B. da je dao odobrenje za zadržavanje okrivljenog M.E. u policiji.

Ostalim navodima zahteva branilac ukazuje na bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 2. i 3. ZKP kao i pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, što, shodno odredbi člana 485. stav 4. ZKP, ne predstavlja zakonom dozvoljene razloge za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, dok povrede odredaba Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koje branilac navodi kao razlog podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti, u zahtevu nije obrazložio niti je, u smislu odredbe člana 484. ZKP, dostavio odluku Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, koje moraju biti dostavljene u slučaju kada se zahtev podnosi zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 2. i 3. ZKP.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP, odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                             Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                       Dragiša Đorđević,s.r.