Кзз 963/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 963/2015
17.11.2015. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић Томић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног М.Е., због кривичног дела разбојништво из члана 206. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног, адв. О.Ј., поднетом против правноснажног решења Основног суда у Суботици КпПр 590/15 од 01.10.2015. године, у седници већа одржаној дана 17.11.2015. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ као неоснован захтев за заштиту законитости браниоца окр. М.Е., поднет против правноснажног решења Основног суда у Суботици КпПр 590/15 од 01.10.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Правноснажним решењем судије за претходни поступак Основног суда у Суботици КпПр 590/15 од 01.10.2015. године одбијена је као неоснована жалба браниоца осумњиченог М.Е. и потврђено решење МУП РС, ПУ Суботица, Одељење криминалистичке полиције Ку 2209/15 од 01.10.2015. године, а којим решењем је, на основу члана 294. став 1. и 2. у вези члана 289. став 1. и 2. ЗКП, према М.Е. одређено задржавање у трајању до 48 сати.

Против наведеног решења судије за претходни поступак Основног суда у Суботици, бранилац окривљеног адв. О.Ј., поднела је захтев за заштиту законитости због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 7. и 11. став 2. тачка 2. и 3. ЗКП, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, погрешне примене материјалног права и повреде члана 5, 6, 13. и 14. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, са предлогом да Врховни касациони суд захтев за заштиту законитости уважи и побијано решење преиначи или укине.

Након што је примерак захтева за заштиту законитости, у смислу члана 488. став 1. ЗКП доставио Републичком јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа о којој, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, није обавестио јавног тужиоца и браниоца, јер веће није нашло да би њихово присуство седници било од значаја за доношење одлуке.

На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета са решењем против кога је захтев за заштиту законитости поднет, па је по оцени навода у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је неоснован.

Бранилац окривљеног у захтеву наводи да је првостепено решење, којим је окривљеном одређено задржавање у трајању до 48 сати незаконито, јер није било одобрења Основног јавног тужиоца у Суботици у предистражном поступку. Овим наводима бранилац указује на битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 7. ЗКП.

По налажењу Врховног касационог суда неосновано бранилац у поднетом захтеву указује на битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 7. ЗКП. Супротно наводима захтева првостепено решење о задржавању донето је на основу члана 294. став 1. и 2. у вези члана 289. став 1. и 2. ЗКП, и то по одобрењу надлежног заменика јавног тужиоца, што је наведено у уводу тог решења, а што се утврђује и из службене белешке у списима – изјава ОЈТ у Суботици Р.Б. да је дао одобрење за задржавање окривљеног М.Е. у полицији.

Осталим наводима захтева бранилац указује на битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачка 2. и 3. ЗКП као и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање, што, сходно одредби члана 485. став 4. ЗКП, не представља законом дозвољене разлоге за подношење захтева за заштиту законитости, док повреде одредаба Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, које бранилац наводи као разлог подношења захтева за заштиту законитости, у захтеву није образложио нити је, у смислу одредбе члана 484. ЗКП, доставио одлуку Уставног суда и Европског суда за људска права, које морају бити достављене у случају када се захтев подноси због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 2. и 3. ЗКП.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 491. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                             Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                       Драгиша Ђорђевић,с.р.