U 3560/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 3560/06
15.11.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Obrada Andrića i Tomislava Medveda, članova veća, sa savetnikom Nadeždom Nikolić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Agencije za privatizaciju Republike Srbije, Beograd, radi poništaja odluke od 8.6.2006. godine, u predmetu pokretanja novog restrukturiranja subjekata privatizacije, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.11.2006. godine, doneo je

 

 

R E Š E NJ E

 

Tužba SE ODBACUJE.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Tužilac je podneo tužbu protiv odluke Agencije za privatizaciju Republike Srbije o pokretanju novog restrukturiranja od 8.6.2006. godine kojom se pokreće novo restrukturiranje subjekta privatizacije \"BB", u kojoj je navedeno što sve obuhvata postupak novog restrukturiranja ovog subjekta privatizacije, pozivaju poverioci da u roku navedenom u ovoj odluci prijave potraživanja, a u skladu sa Zakonom o privatizaciji, kao i stavlja van snage rešenje o prihvatanju programa restrukturiranja subjekta privatizacije od 6.6.2006. godine. Tužilac tužbom predlaže da se navedena odluka poništi i to u delovima iz kojih proizlazi da nema pravo da ½ potraživanja zasnovanog na delimičnoj presudi Drugog opštinskog suda u Beogradu IV – P.br.2534/2003 od 8.3.2003. godine naplati iz sredstava ostavljenih od prodaje sredstava imovine navedenog subjekta, i to na osnovu prijave potraživanja koja je kod subjekta privatizacije zavedena 5.7.2005. godine, kao i da se po isteku jednogodišnjeg roka zabrane prinudne naplate iz člana 31. stav 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji nastavi se postupak sprovođenja izvršenja određenog rešenjem Četvrtog opštinskog suda u Beogradu I – VIII – 1141/2004 od 27.9.2004. godine, a pre nego što istekne dugogodišnji rok iz člana 31. stav 2. navedenog Zakona, odnosno pre nego što se novo restrukturiranje okonča.

 

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije dozvoljena.

 

Odredbom člana 6. stav 1. Zakona o upravnim sporovima propisano je da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a upravni akt, u smislu ovog Zakona, jeste akt kojim državni organ i preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

 

Iz sadržine odluke koja se tužbom osporava proizlazi da je Agencija za privatizaciju Republike Srbije, na osnovu ovlašćenja iz člana 9. stav 1. tačka 7. Zakona o Agenciji za privatizaciju (''Službeni glasnik RS'', broj 38/01 i 135/04), a u vezi člana 20. stav 1. tačka 1. Uredbe o postupku i načinu restrukturiranja preduzeća i drugih pravnih lica (''Službeni glasnik RS'', broj 1/02) donela odluku o pokretanju postupka novog restrukturiranja subjekta privatizacije \"BB", s tim što je u odluci navedeno šta sve obuhvata postupak novog restrukturiranja subjekta privatizacije i pozvala poverioce da u roku navedenom u ovoj odluci prijave svoje potraživanje. Odluku o pokretanju novog restrukturiranja navedenog subjekta privatizacije, Agencija za privatizaciju Republike Srbije donela je iz razloga što je utvrdila da su nastupile okolnosti iz kojih proizlazi da sprovođenje programa restrukturiranja po prethodnoj odluci Agencije nije moguće.

 

Imajući u vidu izneto proizlazi da navedenom odlukom Agencija za prizvatizaciju nije rešavala o određenom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica, već se ovom odlukom samo pokreće postupak, u ovom slučaju, novog restrukturiranja subjekta privatizacije, kojim se novo restrukturiranje oglašava za sva zainteresovana lica. Stoga ova odluka po svojoj sadržini ne predstavlja upravni akt u smislu člana 6. Zakona o upravnim sporovima i protiv nje se ne može voditi upravni spor.

 

Sa iznetog, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 28. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, rešio kao u dispozitivu rešenja.

 

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 15.11.2006. godine, U. 3560/06

 

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Nadežda Nikolić,s.r. Olga Đuričić, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

 

IJ