U 4384/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4384/05
03.03.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Borivoja Bunjevačkog i Zoje Popović, članova veća, sa savetnikom Goranom Josifovim, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju zastupa suprug AB, protiv rešenja ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije u Beogradu br. 553-03-1066/2004-10 od 15.2.2005. godine, u predmetu dodatka za tuđu negu i pomoć, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 03.3.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, br. 553-03-1066/2004-10 od 15.2.2005. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilje AA, izjavljena protiv rešenja Centra za socijalni rad Kučevo br. 7743 od 16.9.2004. godine, kojim je odbijen zahtev tužilje za priznavanje prava na dodatak za negu i pomoć drugog lica.

U tužbi kojom pobija zakonitost osporenog rešenja tužilja preko punomoćnika navodi da je prijavljena kao osiguranik – zemljoradnik od strane svekra, bez njenog znanja, iako je u to vreme već bila nesposobna za rad, pa nije ni mogla biti prijavljena na osiguranje kao zemljoradnik. Navodi da je nesposobna za privređivanje još od 1983. godine, što prvostepeni organ veštačenja nije cenio, niti je mogao veštačiti njenu sposobnost za privređivanje na dan 01.1.1986. godine. Ukazujući da ne poseduje imovinu, kao i da joj je suprug u teškom zdravstvenom stanju i nemogućnosti da se kreće bez pomoći drugog lica, predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

Tuženi je u odgovoru na tužbu ostao pri razlozima iznetim u osporenom rešenju i predložio da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Ocenom navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa ove upravne stvari a na osnovu čl. 38. st. 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba osnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja proizilazi da je nalazom, ocenom i mišljenjem prvostepenog organa veštačenja RF PIO zemljoradnika br. 512937 od 16.4.2004. godine utvrđeno da je tužilja bila radno sposobna na dan 01.1.1986. godine, a da je nesposobna za rad na dan podnošenja zahteva 27.2.2003. godine. Imajući u vidu da je žalilja kao član poljoprivrednog domaćinstva bila sposobna za rad na dan kada je uvedeno obavezno osiguranje zemljoradnika, to je, po stanovištu tuženog, prvostepeni organ pravilno zaključio da žalilja spada u kategoriju obaveznih osiguranika zemljoradnika i da pravo na dodatak za negu i pomoć drugog lica može da ostvari po drugom pravnom osnovu, odnosno po osnovu obaveznog osiguranja zemljoradnika i da stoga ne ispunjava uslove iz čl. 23. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Međutim, ovaj sud nalazi da se pravilnost i zakonitost osporenog rešenja, za sada ne može ispitati. Ovo sa razloga što u obrazloženju istog tuženi samo paušalno navodi da tužilja "pravo na tuđu negu i pomoć može ostvariti po drugom pravnom osnovu, odnosno po osnovu obaveznog osiguranja", a pri tom se nije pozvao na propis po kome tužilja traženo pravo može ostvariti, pa je ovakvim postupanjem učinjena povreda pravila postupka iz čl. 199. st. 2. Zakona o opštem upravnom postupku, od uticaja na pravilnost i zakonitost osporenog rešenja.

Kako je, po nalaženju Vrhovnog suda, osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužilje, isto je sa navedenih razloga poništeno, te odlučeno kao u dispozitivu ove presude primenom čl. 38. st. 2. u vezi čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima.

U ponovnom postupku tuženi organ će otkloniti učinjene povrede pravila postupka na koje mu je ukazano ovom presudom, te doneti novo i na zakonu zasnovano rešenje. Primedbe suda iznete u presudi su, na osnovu čl. 61. Zakona o upravnim sporovima, obavezne za tuženi organ.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 03.3.2006. godine, U. 4384/05

Zapisničar, Predsednik veća – sudija,

Goran Josifov, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK