У 4384/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4384/05
03.03.2006. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Боривоја Буњевачког и Зоје Поповић, чланова већа, са саветником Гораном Јосифовим, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиље АА, коју заступа супруг АБ, против решења министра рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије у Београду бр. 553-03-1066/2004-10 од 15.2.2005. године, у предмету додатка за туђу негу и помоћ, у нејавној седници већа одржаној дана 03.3.2006. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење министра рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, бр. 553-03-1066/2004-10 од 15.2.2005. године.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиље АА, изјављена против решења Центра за социјални рад Кучево бр. 7743 од 16.9.2004. године, којим је одбијен захтев тужиље за признавање права на додатак за негу и помоћ другог лица.

У тужби којом побија законитост оспореног решења тужиља преко пуномоћника наводи да је пријављена као осигураник – земљорадник од стране свекра, без њеног знања, иако је у то време већ била неспособна за рад, па није ни могла бити пријављена на осигурање као земљорадник. Наводи да је неспособна за привређивање још од 1983. године, што првостепени орган вештачења није ценио, нити је могао вештачити њену способност за привређивање на дан 01.1.1986. године. Указујући да не поседује имовину, као и да јој је супруг у тешком здравственом стању и немогућности да се креће без помоћи другог лица, предлаже да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење.

Тужени је у одговору на тужбу остао при разлозима изнетим у оспореном решењу и предложио да суд тужбу одбије, као неосновану.

Оценом навода тужбе, одговора на тужбу и списа ове управне ствари а на основу чл. 38. ст. 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), Врховни суд Србије је нашао да је тужба основана.

Из образложења оспореног решења произилази да је налазом, оценом и мишљењем првостепеног органа вештачења РФ ПИО земљорадника бр. 512937 од 16.4.2004. године утврђено да је тужиља била радно способна на дан 01.1.1986. године, а да је неспособна за рад на дан подношења захтева 27.2.2003. године. Имајући у виду да је жалиља као члан пољопривредног домаћинства била способна за рад на дан када је уведено обавезно осигурање земљорадника, то је, по становишту туженог, првостепени орган правилно закључио да жалиља спада у категорију обавезних осигураника земљорадника и да право на додатак за негу и помоћ другог лица може да оствари по другом правном основу, односно по основу обавезног осигурања земљорадника и да стога не испуњава услове из чл. 23. Закона о социјалној заштити и обезбеђивању социјалне сигурности грађана.

Међутим, овај суд налази да се правилност и законитост оспореног решења, за сада не може испитати. Ово са разлога што у образложењу истог тужени само паушално наводи да тужиља "право на туђу негу и помоћ може остварити по другом правном основу, односно по основу обавезног осигурања", а при том се није позвао на пропис по коме тужиља тражено право може остварити, па је оваквим поступањем учињена повреда правила поступка из чл. 199. ст. 2. Закона о општем управном поступку, од утицаја на правилност и законитост оспореног решења.

Како је, по налажењу Врховног суда, оспореним решењем повређен закон на штету тужиље, исто је са наведених разлога поништено, те одлучено као у диспозитиву ове пресуде применом чл. 38. ст. 2. у вези чл. 41. ст. 2. Закона о управним споровима.

У поновном поступку тужени орган ће отклонити учињене повреде правила поступка на које му је указано овом пресудом, те донети ново и на закону засновано решење. Примедбе суда изнете у пресуди су, на основу чл. 61. Закона о управним споровима, обавезне за тужени орган.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 03.3.2006. године, У. 4384/05

Записничар, Председник већа – судија,

Горан Јосифов, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК