U 5714/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5714/06
19.09.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Nevene Milojčić i Mirjane Ivić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi \"AA", izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Regionalnog centra Novi Sad br. 47-2231/06 od 04.08.2006. godine, u predmetu inspekcijskih mera, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 19.09.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužioca, izjavljena protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Filijale Novi Sad br. 301-47-00516/06 od 03.05.2006. godine, kojim je tužiocu, kao poreskom obvezniku, za poreski period od 01.09.2005. do 30.09.2005. godine utvrđen porez na dodatu vrednost za promet dobara i usluga u ukupnom iznosu od 10.938.379,00 dinara, prethodni porez u iznosu od 3.369.542,00 dinara i obaveza PDV za isti poreski period u iznosu od 7.568.837,00 dinara, a tužiocu je naloženo da sam obračuna i uplati kamatu od datuma dospeća obaveze za uplatu do dana uplate poreza, te da poslovne evidencije usaglasi sa datim nalozima.

U tužbi, kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešne primene materijalnog prava i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, tužilac ističe da prvostepeni organ pogrešno primenjuje Zakon o obligacionim odnosima u pokušaju da protumači pojam ugovora o posredovanju, te da je po osnovu ugovora o posredovanju, zaključenog između tužioca i \"BB" ta firma pružila tužiocu informaciju, na osnovu čega je tužilac isplatio nagradu za tu informaciju, koja je adekvatna i za tužioca prihvatljiva i isplativa, ako se uzme u obzir vrednost cele investicije. Navodi da je u skladu sa zakonom pružio dokaze, pa predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ je, u odgovoru na tužbu, ostao pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica koje su utvrđene u upravnom postupku u smislu odredbe člana 38. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog rešenja u skladu sa članom 39. stav 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba neosnovana.

Prema spisima predmeta i razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja, tuženi organ je svojim rešenjem pravilno odbio žalbu tužioca, izjavljenu na rešenje prvostepenog organa, za koju odluku je dao dovoljne i jasne razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud. Ovo stoga, što je u upravnom postupku utvrđeno, da je prethodni porez u iznosu navedenom u prvostepenom rešenju neopravdano odbijen od dugovanog, odnosno da je pravo na odbitak prethodnog poreza u navedenom iznosu iskorišćeno na način suprotan odredbama čl. 28. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS" br. 84/04...61/05). Prema navedenoj zakonskoj odredbi, pored ostalih uslova, pravo na odbitak prethodnog poreza obveznik može da ostvari i pod uslovom da poseduje račun izdat od strane drugog obveznika u prometu o iznosu prethodnog poreza, sačinjen u skladu sa ovim Zakonom. Imajući u vidu da tužilac u sprovedenom postupku, kao ni u postupku po žalbi, a ni u tužbi ne ukazuje na dokaze za tvrdnju da je predmetna usluga posredovanja, u smislu odredbi čl. 813., 818. i 821. Zakona o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ" br. 29/78...57/89 i "Sl. list SRJ" br. 31/93), stvarno i izvršena, pa samim tim i faktura-račun izdat u skladu sa Zakonom, a kod nesumnjivo utvrđene činjenice da prvi izdavalac fakture u lancu faktura o istoj usluzi posredovanja u 2005. godini nije obavljao delatnost pravilno je, po nalaženju suda, tuženi organ osporenim rešenjem žalbu odbio, pa su suprotni navodi tužbe neosnovani.

Na osnovu iznetog, Vrhovni sud Srbije je našao da je osporeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i, na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 19.09.2007. godine, U. 5714/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Mraković, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić