U 657/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 657/07
04.07.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović-Andrić, članova veća, sa savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi AA, čiji je punomoćnik AB, advokat, protiv rešenja Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, broj: 0031-10412-1195/2006 od 07.12.2006. godine, u predmetu novčane naknade, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 04.7.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem, odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv zaključka Filijale Sombor, broj: 1900-104-176/2006 od 23.11.2006. godine, kojim je odbačen predlog tužioca za ponavljanje postupka.

Tužilac u tužbi osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešne primene materijalnog prava i to odredbe čl. 108. i 109. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i zbog bitnih povreda pravila postupka iz člana 197. Zakona o opštem upravnom postupku. Navodi da je nakon prestanka radnog odnosa, u zakonskom roku, otišao da se prijavi u Filijalu Sombor i tražio je sva prava koja mu po zakonu pripadaju, ali je usmeno obavešten da zbog dobijanja velike otpremnine nema pravo na novčanu naknadu. Po dobijanju ovakvog obaveštenja službenog lica, a kako je neuka stranka, nije ni znao da treba da podnese i pismeni zahtev za priznavanje tog prava, niti je u zakonu propisano da se zahtev mora podneti pismeno. Predlaže Vrhovnom sudu Srbije da tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ je ostao u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio je da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je neosnovana.

Pravilno je, po oceni Vrhovnog suda Srbije, tuženi organ osporenim rešenjem odbio žalbu tužioca, nalazeći da je prvostepeni organ pravilno postupio kada je odbacio predlog tužioca za ponavljanje postupka, jer nisu ispunjeni uslovi za ponavljanje, dajući za svoju odluku razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Ovo s toga, što je odredbom člana 239. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/01) propisano da postupak okončan rešenjem protiv koga nema redovnog pravnog sredstva u postupku (konačno rešenje) ponoviće se iz razloga navedenih u toj odredbi. U članu 246. stav 1. navedenog Zakona, propisano je da kad organ koji je nadležan za rešavanje o predlogu za ponavljanje postupka primi predlog, dužan je da ispita da li je predlog blagovremen, da li ga je podnelo ovlašćeno lice i da li je okolnost na kojoj se predlog zasniva učinjena verovatnom, a u stavu 2. istog člana da ako uslovi iz stava 1. ovog člana nisu ispunjeni, organ će svojim zaključkom odbaciti predlog za ponavljanje postupka.

Kako postupak čije se ponavljanje traži predlogom tužioca nije ni vođen i ne postoji konačno rešenje, to je po oceni Vrhovnog suda Srbije nije ispunjen osnovni uslov za ponavljanje postupka iz člana 239. Zakona o opštem upravnom postupku, zbog čega je pravilnom primenom odredbe člana 246. stav 2. istog Zakona, tužiočev predlog za ponavljanje postupka odbačen.

Iz napred iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ove presude na osnovu člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96).

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 04.7.2007. godine, U. 657/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vukica Latinović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK