Kzz 1317/2018 troškovi i nagrada advokatu za sastav žalbe na provestep. rešenje o troškovima

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1317/2018
27.11.2018. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zorana Tatalovića, predsednika veća, Radimile Dragičević Dičić, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi iz člana 238. stav 1. tačka 4) Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog adv. Svetlane Bobić, podnetom protiv pravnosnažnih rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu K 1635/15 od 16.01.2018. godine i Kv 1353/18 od 26.09.2018. godine, u sednici veća održanoj 27.11.2018. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

USVAJA SE zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA kao osnovan, UKIDA pravnosnažno rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu Kv 1353/18 od 26.09.2018. godine i predmet vraća tom sudu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu K 1635/15 od 16.01.2018. godine, utvrđeni su troškovi krivičnog postupka okr. AA na ime odbrane od strane branioca u predmetu K 1635/15 u iznosu od 297.000,00 dinara i određeno da se troškovi isplate na teret budžetskih sredstava braniocu adv. Svetlani Bobić u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti rešenja, dok je u preostalom delu zahtev branioca odbijen kao neosnovan.

Rešenjem istog suda Kv 1353/18 od 26.02.2018. godine, delimično je uvažena žalba branioca okrivljenog izjavljena protiv prvostepenog rešenja pa je isto preinačeno tako što je braniocu dosuđeno na ime troškova krivičnog postupka 327.000,00 dinara koji će se braniocu isplatiti u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti rešenja, dok je u preostalom delu žalba branioca odbijena kao neosnovana.

Protiv navedenih pravnosnažnih rešenja o troškovima krivičnog postupka, zahtev za zaštitu zakonitosti podnela je branilac okrivljenog adv. Svetlana Bobić, zbog povrede zakona, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud oba rešenja ukine i predmet vrati Prvom osnovnom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje ili da isto preinači u smislu navoda zahteva.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti, u smislu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, nije obavestio javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo sednici bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća, Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa rešenjima protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog osnovan je u delu kojim je odbijen zahtev za isplatu troškova na ime sastava žalbe izjavljene protiv prvostepenog rešenja o troškovima krivičnog postupka.

Naime, drugostepenim rešenjem o troškovima krivičnog postupka delimično je uvažena žalba izjavljena protiv prvostepenog rešenja i braniocu umesto 297.000,00 dinara dosuđenih prvostepenim rešenjem, dosuđen je iznos od 327.000,00 dinara na ime naknade troškova za sastav četiri neobrazložena podneska, ali je odbijen zahtev branioca za isplatu troškova na ime sastava žalbe na prvostepeno rešenje o troškovima krivičnog postupka, uz obrazloženje da je taj zahev već bio predmet odlučivanja od strane prvostepenog organa vezano za inicijalni zahtev za naknadu troškova krivičnog postupka.

Tarifom o nagradama i naknadama troškova za rad advokata u tarifnom broju 4 stav 1. taksativno su navedeni podnesci za koje branilac ima pravo na nagradu iz tarifnog broja 1, dok je u stavu 2 tarifnog broja 4 propisano da advokatu pripada 50% nagrade iz tarifnog broja 1 za sastavljanje svih ostalih podnesaka u krivičnom postupku.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, žalba izjavljena protiv prvostepenog rešenja o troškovima krivičnog postupka predstavlja podnesak za koji branilac ima pravo na naknadu u smislu tarifnog broja 4 stav 2. Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata.

Kako je drugostepenim rešenjem sud odbio isplatu nagrade za navedeni podnesak – žalbu izjavljenu protiv prvostepenog rešenja o troškovima krivičnog postupka, to je ovim rešenjem učinjena povreda zakona iz člana 441. stav 4. ZKP.

Zbog navedene povrede zakona, Vrhovni kasacioni sud je, usvajajući zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, ukinuo drugostepeno rešenje o troškovima krivičnog postupka i predmet vraća Prvom osnovnom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje o zahtevu branioca, pri čemu će sud uzeti u obzir primedbe iznete u ovoj presudi i, nakon toga, doneti pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 492. stav 1. ZKP, odluči kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                         Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović, s.r.                                                                                                                   Zoran Tatalović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić