Kzz 1125/2019 troškovi postupka

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1125/2019
06.11.2019. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Radoslava Petrovića i Miroljuba Tomića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Milom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 1. u vezi člana 289. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, adv. Vladimira Đurđevića, podnetom protiv pravnosnažnih rešenja Osnovnog suda u Zrenjaninu 6K 14/19 od 25.03.2019. godine i 33Kv 357/19 od 17.05.2019. godine, u sednici veća održanoj dana 06.11.2019. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovan, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, adv. Vladimira Đurđevića, podnet protiv pravnosnažnih rešenja Osnovnog suda u Zrenjaninu 6K 14/19 od 25.03.2019. godine i 33Kv 357/19 od 17.05.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Osnovnog suda u Zrenjaninu 6K 14/19 od 25.03.2019. godine, obavezan je okrivljeni AA da punomoćniku oštećene BB, adv. Nikoli Renovici, u roku od 15 dana po pravnosnažnosti rešenja, pod pretnjom prinudnog izvršenja na ime nagrade za zastupanje oštećene u predmetu Osnovnog suda u Zrenjaninu 6K 14/19 isplati iznos od 48.000,00 dinara.

Rešenjem Osnovnog suda u Zrenjaninu 33Kv 357/19 od 17.05.2019. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog AA, adv. Vladimira Đurđevića izjavljena protiv rešenja Osnovnog suda u Zrenjaninu 6K 14/19 od 25.03.2019. godine.

Protiv navedenih pravnosnažnih rešenja, branilac okrivljenog AA, adv. Vladimir Đurđević, podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona iz člana 441. stav 4. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev, ukine pobijana rešenja i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili pak ista preinači u skladu sa navodima zahteva.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, shodno odredbi člana 488. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku i u sednici veća, koju je održao bez obaveštenja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, smatrajući da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta sa odlukama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, adv. Vladimira Đurđevića je neosnovan.

Branilac okrivljenog AA, adv. Vladimir Đurđević, u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe da je pobijanim rešenjima povređen zakon iz člana 441. stav 4. u vezi člana 266. Zakonika o krivičnom postupku, jer je sud obavezao okrivljenog da nagradu za zastupanje oštećene isplati punomoćniku oštećene na njegov račun, a ne samoj oštećenoj, imajući u vidu da je oštećeni dužan da plati svog punomoćnika bez obzira na to ko po odluci suda snosi troškove krivičnog postupka, te da naknada ovih troškova pripada oštećenom a ne njegovom punomoćniku, a Vrhovni kasacioni sud ovakve navode ocenjuje neosnovanim.

Naime, iz spisa predmeta proizilazi da je prvostepeni sud odlučujući o zahtevu adv. Nikole Renovice za isplatu nagrade za zastupanje oštećene BB, doneo pobijano rešenje i obavezao okrivljenog AA da advokatu Nikoli Renovici, na ime nagrade za zastupanje oštećene u predmetu Osnovnog suda u Zrenjaninu broj 6K 14/19 isplati iznos od 48.000,00 dinara na račun navedenog advokata koji se vodi kod „...“ AD ..., GF ....

Odredbom člana 261. stav 2. tačka 8) ZKP, propisano je da troškovi krivičnog postupka obuhvataju pored ostalog i nagradu i nužne izdatke punomoćnika oštećenog.

Imajući u vidu citiranu zakonsku odredbu nižestepeni sud u konkretnom slučaju je bio ovlašćen da njenom primenom okrivljenog obaveže da punomoćniku oštećene plati troškove krivičnog postupka na ime nagrade za zastupanje oštećene BB u navedenom iznosu, imajući u vidu da se u spisima predmeta nalazi punomoćje od 10.09.2018. godine kojim je oštećena BB ovlastila adv. Nikolu Renovicu da je zastupa u predmetnom krivičnom postupku, te da između ostalog, u njeno ime i za njen račun može primati novčane isplate preko svog tekućeg računa.

Sledstveno navedenom, a nasuprot navodima zahteva branioca okrivljenog, po nalaženju ovog suda, a imajući u vidu da je oštećena ovlastila svog punomoćnika da u njeno ime i za njen račun može naplatiti troškove krivičnog postupka koji joj pripadaju kao oštećenoj u postupku na ime angažovanja punomoćnika, pravilno je prvostepeni sud obavezao okrivljenog AA da punomoćniku oštećene BB, adv. Nikoli Renovici, na ime nagrade za zastupanje oštećene isplati iznos od 48.000,00 dinara.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud nalazi da se zahtevom branioca okrivljenog neosnovano ukazuje da su pobijana rešenja doneta uz povredu zakona iz člana 441. stav 4. u vezi člana 266. ZKP.

Ostalim navodima zahteva, u vezi povrede zakona iz člana 441. stav 4. ZKP, branilac u suštini osporava činjenice koje su od značaja za odluku o visini troškova krivičnog postupka, to jest osporava utvrđeno činjenično stanje u pravnosnažnim odlukama navodeći da je sud neosnovano obavezao okrivljenog da naknadi troškove punomoćnika oštećene koji obuhvataju naknadu za razmatranje spisa, a da u spsima predmeta ne postoji zahtev za razgledanje spisa, te da punomoćnik oštećene nije mogao izvršiti uvid u spise bez podnetog i odobrenog zahteva koji bi se kao takav nalazio u spisima predmeta.

Sa iznetih razloga, nalazeći da se zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog neosnovano ukazuje na povredu zakona iz člana 441. stav 4. ZKP, Vrhovni kasacioni sud je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, adv. Vladimira Đurđevića odbio kao neosnovan i na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                           Predsednik veća-sudija

Mila Ristić,s.r.                                                                                                                     Nevenka Važić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić