R1 76/2020 3.20.1; sukob nadležnosti

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 76/2020
26.02.2020. godina
Beograd

 

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u parnici tužilaca AA iz …, BB iz …, VV iz …, GG iz … i DD iz …, koje zastupa punomoćnik Dragan Blagojević advokat iz …, protiv tuženih Agencije za privatizaciju Republike Srbije čiji je pravni sledbenik Agencija za vođenje sporova u postupku privatizacije, Beograd, i Republike Srbije koju zastupa Državno pravobranilaštvo, Beograd, radi naknade štete, rešavajući sukob stvarne nadležnosti između Privrednog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu u sednici održanoj 26.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno je nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužioci su Trećem osnovnom sudu u Beogradu podneli tužbu 14.09.2015. godine protiv tuženih Kompanija „ĐĐ“ DP …, Kompanija „EE“ DP …, Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Republike Srbije, radi isplate naknade za ostvaren radni staž.

U toku postupka nad tuženim Kompanija „ĐĐ“ DP …, rešenjem Privrednog suda u Beogradu St 72/15 od 18.03.2016. godine otvoren je postupak stečaja, a nad tuženim Kompanija „EE“ DP … rešenjem istog suda St 68/15 od 04.11.2015. godine otvoren je postupak stečaja.

Treći osnovni sud u Beogradu je rešenjem P1 1016/15 od 01.02.2017. godine, utvrdio prekid postupka u ovoj parnici, usled nastupanja pravnih posledica otvaranja stečaja. Rešenjem P1 1016/15 (novi broj P1 30/19) od 21.01.2019. godine Treći osnovni sud u Beogradu je nastavio postupak u ovoj parnici, oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, s tim da se po pravnosnažnosti ovog rešenja predmet uputi Privrednom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu na dalje postupanje.

Privredni sud u Beogradu je po održanoj raspravi doneo delimičnu presudu P 2107/2019 od 25.06.2019. godine, kojom je usvojio tužbeni zahtev i utvrdio kao osnovano potraživanje tužilaca prema tuženom Kompanija „ĐĐ“ DP … u stečaju u iznosima bliže označenim u izreci, utvrdio da je tužba povučena u odnosu na tuženog Kompanija „EE“ DP … u stečaju i odbijen je zahtev ovog tuženog za naknadu troškova parničnog postupka, a tužioci su oslobođeni plaćanja troškova postupka na ime sudskih taksi na prvostepenu presudu. Rešenjem koje je objavljeno na raspravi 25.06.2019. godine, Privredni sud u Beogradu je odlučio da zastaje sa postupkom u odnosu na tužene Agenciju za privatizaciju Republike Srbije i Republiku Srbiju do pravnosnažnosti delimične presude. Presudom Privrednog apelacionog suda Pž 5324/19 od 02.10.2019. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe tuženih Kompanija „ĐĐ“ DP … u stečaju i Kompanija „EE“ DP … u stečaju i prvostepena presuda u stavu prvom i trećem potvrđena.

Privredni sud u Beogradu je uz svoj dopis P 2107/2019 od 13.02.2020. godine, dostavio Vrhovnom kasacionom sudu predmet radi rešavanja sukoba nadležnosti, nalazeći da nije stvarno nadležan za suđenje o tužbenom zahtevu u odnosu na tužene Agenciju za vođenje sporova u postupku privatizacije Republike Srbije (pravnog sledbenika Agencije za privatizaciju) i Republiku Srbiju u smislu člana 25. Zakona o uređenju sudova, imajući u vidu da su tužioci fizička lica dok su navedeni tuženi lica koja nisu privredna društva, a novčano potraživanje se tiče naknade štete u vezi sa kašnjenjem u isplati naknade za ostvareni radni staž tužilaca.

Rešavajući nastali sukob stvarne nadležnosti na osnovu ovlašćenja iz člana 22. stav 2. ZPP i člana 30. Zakona o uređenju sudova, Vrhovni kasacioni sud je odlučio da je za postupanje stvarno i mesno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Nadležnost privrednog suda propisana je članom 25. Zakona o uređenju sudova. Po odredbi stava 1. tačka 1. tog Zakona privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija (privredni subjekti), u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i kad je u navedenim sporovima jedna od stranaka fizičko lice ako je sa strankom u odnosu materijalnog suparničarstva. Tačkom 3. ove zakonske odredbe propisano je da privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima koji proizilaze iz primene Zakona o privrednim društvima ili primene drugih propisa o organizaciji i statusu privrednih subjekata, kao i u sporovima o primeni propisa o privatizaciji i hartijama od vrednosti. Privredni sud sudi u sporovima povodom stečaja, osim sporova za utvrđenje postojanja, zasnivanja i prestanka radnog odnosa koji su pokrenuti pre otvaranja stečaja u smislu tačke 4. navedene zakonske odredbe.

Odredbom člana 90. Zakona o stečaju propisani su uslovi za nastavak prekinutog postupka kada je stečajni dužnik tuženi u parničnom postupku. Istim Zakonom u članu 91. stav 3. propisano je da ako se prekinuti parnični postupak vodio pred sudom opšte nadležnosti, taj sud se, ukoliko nastavi prekinuti postupak, rešenjem oglašava stvarno i mesno nenadležnim i predmet ustupa sudu koji sprovodi stečajni postupak nad tuženim.

Prema članu 22. stav 2. Zakona o uređenju sudova, osnovni sud u prvom stepenu sudi u građanskopravnim sporovima ako za pojedine od njih nije nadležan drugi sud i vodi izvršne i vanparnične postupke za koje nije nadležan neki drugi sud.

U konkretnom slučaju, pravnosnažnom delimičnom presudom Privrednog suda u Beogradu P 2107/2019 od 25.06.2019. godine, okončan je postupak u odnosu na tužene Kompaniju „ĐĐ“ DP … u stečaju i Kompaniju „EE“ DP … u stečaju. Saglasno navedenom privredni sud je bio nadležan da odlučuje o tužbenom zahtevu tužilaca i zahtevu za naknadu troškova postupka u odnosu na označene tužene. Međutim, tužbeni zahtev u odnosu na tužene Agenciju za vođenje sporova u postupku privatizacije (pravnog sledbenika Agencije za privatizaciju) i Republiku Srbiju, tužioci zasnivaju na činjenicama o odgovornosti za štetu u smislu člana 172. ZOO, pa nisu ispunjeni zakonski uslovi za nadležnost privrednog suda, jer se radi o građansko- pravnom sporu za naknadu štete, tužilaca kao fizičkih lica protiv ovih tuženih kao pravnih lica, zbog čega je za odlučivanje o tužbenom zahtevu stvarno i mesno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Na osnovu člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postupku odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić