R1 214/2020 3.20.1; sukob nadležnosti - građansko pravo

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 214/2020
17.06.2020. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u vanparničnom postupku predlagača AA iz …, koga zastupa punomoćnik Olga Grujić, advokat iz …, protiv protivnika predlagača BB iz ..., radi deobe, odlučujući o sukobu nadležnosti Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, u sednici održanoj 17.06.2020.godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu mesno je nadležan Osnovni sud u Staroj Pazovi Sudska jedinica u Inđiji.

O b r a z l o ž e nj e

Treći osnovni sud u Beogradu se rešenjem R1 14/2020 od 06.02.2020. godine, oglasio mesno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, s tim da se po pravnosnažnosti rešenja predmet dostavi Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici, kao stvarno i mesno nadležnom sudu, jer se nepokretnost čija se deoba traži u ovom postupku nalazi na teritoriji KO Beška, Opština Inđija, za koju je nadležan Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici.

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici nije prihvatio svoju mesnu nadležnosti i predmet je uz dopis od 03.06.2020.godine, dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja sukoba nadležnosti, nalazeći da je za postupanje u ovom predmetu isključivo mesno nadležan Osnovni sud u Staroj Pazovi, Sudska jedinica u Inđiji, jer se nepokretnost čija se deoba traži u ovom postupku nalazi na teritoriji KO Beška, koja pripada Opštini Inđija.

Rešavajući nastali sukob mesne nadležnosti na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova i člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 72/11...87/18), Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu mesno nadležan Osnovni sud u Staroj Pazovi, Sudska jedinica u Inđiji.

Prema odredbi člana 148. Zakona o vanparničnom postupku, u ovom postupku sud odlučuje o deobi i načinu deobe zajedničkih stvari ili imovine, a po članu 13. stav 3. tog zakona, kada se vanparnična stvar odnosi na nepokretnosti, isključivo je nadležan sud na čijem području se nalazi nepokretnost, a ako se nepokretnost nalazi na području više sudova, nadležan je svaki od tih sudova.

Po članu 16. stav 1. tačka 57. Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 18/2016, 47/2018 i 9/2020 - dr. zakon), teritoriji opštine Inđija pripada KO Beška i naseljeno mesto Beška.

Odredbom člana 3. stav 1. tačka 58. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, propisano je da Osnovni sud u Staroj Pazovi vrši nadležnost za teritoriju opština Inđija i Stara Pazova, sa sudskom jedinicom u Inđiji.

U konkretnom slučaju postupak je iniciran predlogom za deobu zajedničke nepokretnosti koja se nalazi u KO Beška, upisana u list nepokretnosti broj .. KO Beška, Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Inđija.

Kako je u ovoj vrsti postupka propisana isključiva nadležnost suda na čijem području se nalazi nepokretnost, to je za postupanje u ovom predmetu mesno nadležan Osnovni sud u Staroj Pazovi, Sudska jedinica u Inđiji, shodno navedenim odredbama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Na osnovu člana 22. stav 1. ZPP, u vezi člana 30. stav 2. Zakona o vanparničnom postupku, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s. r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić