Р1 214/2020 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 214/2020
17.06.2020. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у ванпарничном поступку предлагача AA из …, кога заступа пуномоћник Олга Грујић, адвокат из …, против противника предлагача ББ из ..., ради деобе, одлучујући о сукобу надлежности Трећег основног суда у Београду и Основног суда у Сремској Митровици, у седници одржаној 17.06.2020.године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету месно је надлежан Основни суд у Старој Пазови Судска јединица у Инђији.

О б р а з л о ж е њ е

Трећи основни суд у Београду се решењем Р1 14/2020 од 06.02.2020. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, с тим да се по правноснажности решења предмет достави Основном суду у Сремској Митровици, као стварно и месно надлежном суду, јер се непокретност чија се деоба тражи у овом поступку налази на територији КО Бешка, Општина Инђија, за коју је надлежан Основни суд у Сремској Митровици.

Основни суд у Сремској Митровици није прихватио своју месну надлежности и предмет је уз допис од 03.06.2020.године, доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности, налазећи да је за поступање у овом предмету искључиво месно надлежан Основни суд у Старој Пазови, Судска јединица у Инђији, јер се непокретност чија се деоба тражи у овом поступку налази на територији КО Бешка, која припада Општини Инђија.

Решавајући настали сукоб месне надлежности на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова и члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11...87/18), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Старој Пазови, Судска јединица у Инђији.

Према одредби члана 148. Закона о ванпарничном поступку, у овом поступку суд одлучује о деоби и начину деобе заједничких ствари или имовине, а по члану 13. став 3. тог закона, када се ванпарнична ствар односи на непокретности, искључиво је надлежан суд на чијем подручју се налази непокретност, а ако се непокретност налази на подручју више судова, надлежан је сваки од тих судова.

По члану 16. став 1. тачка 57. Закона о територијалној организацији Републике Србије ("Сл. гласник РС", бр. 129/2007, 18/2016, 47/2018 i 9/2020 - др. закон), територији општине Инђија припада КО Бешка и насељено место Бешка.

Одредбом члана 3. став 1. тачка 58. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, прописано је да Основни суд у Старој Пазови врши надлежност за територију општина Инђија и Стара Пазова, са судском јединицом у Инђији.

У конкретном случају поступак је инициран предлогом за деобу заједничке непокретности која се налази у КО Бешка, уписана у лист непокретности број .. КО Бешка, Републичког геодетског завода, Службе за катастар непокретности Инђија.

Како је у овој врсти поступка прописана искључива надлежност суда на чијем подручју се налази непокретност, то је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Старој Пазови, Судска јединица у Инђији, сходно наведеним одредбама Закона о ванпарничном поступку и Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

На основу члана 22. став 1. ЗПП, у вези члана 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац, с. р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић