R 1375/2021 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R 1375/2021
11.02.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Slađane Nakić Momirović, predsednika veća, Dobrile Strajina i Marine Milanović, članova veća, u pravnoj stvari tužilje AA iz ..., čiji su punomoćnici Zorica Mirković i Radenko Glavonjić, advokati iz ..., protiv tužene Republike Srbije, koju zastupa Državno pravobranilaštvo iz Beograda, radi naknade štete, odlučujući o zahtevu Osnovnog suda u Čačku za delegaciju nadležnosti, u sednici veća održanoj 11.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Osnovni sud u Gornjem Milanovcu ODREĐUJE SE za postupanje u predmetu Osnovnog suda u Čačku Prr. br. 10/21.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je Osnovnom sudu u Čačku podneo tužbu protiv tužene, radi isplate naknade na ime novčanog obeštećenja za neimovinsku štetu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Osnovni sud u Čačku, uz dopis od 21.08.2021. godine, dostavio je zahtev za delegaciju drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u predmetu tog suda Prr. br. 10/20, a kao razlog za delegaciju je navedeno, da je prema sadržini tužbe, Osnovni sud u Čačku svojim postupanjem u predmetu I. Br. 8413/10 prouzrokovao štetu tužilji, pa smatra da su ispunjeni uslovi za traženu delegaciju.

U konkretnom slučaju, Vrhovni kasacioni sud je ocenio da postoje opravdani razlozi koji ukazuju na to da u predmetu Osnovnog suda u Čačku Prr.br 10/11 treba da postupa drugi stvarno nadležan sud, s obzirom da je tužilja podnela tužbu Osnovnom sudu u Čačku, radi naknade neimovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koja je učinjena pred tim sudom. Imajući u vidu navedeno, ovaj sud je odlučio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi iz člana 62. ZPP, te je za postupanje u ovom predmetu odredio stvarnu nadležnost Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu.

Na osnovu člana 62. stav 7. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Slađana Nakić Momirović,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić