Rev 6268/2021 3.1.4.9; vršenje roditeljskog prava

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 6268/2021
27.10.2021. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Biserke Živanović i Spomenke Zarić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Nurija Rožajac, advokat iz ..., protiv tuženih BB i VV, oboje iz ..., čiji je punomoćnik Zlatan Kurtović, advokat iz ..., radi predaje dece, odlučujući o reviziji tuženih izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž2. 259/21 od 05.07.2021. godine, u sednici veća od 27.10.2021. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana revizija tuženih izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž2. 259/21 od 05.07.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Sjenici P2 42/20 od 05.02.2021. godine, stavom prvim izreke usvojen je tužbeni zahtev tužilje i utvrđeno da ona samostalno vrši roditeljsko pravo nad maloletnom decom GG rođenim ...2006. godine, DD rođenom ...2008. godine, ĐĐ rođenom ...2011. godine i EE rođenim ...2015. godine, što su tuženi dužni priznati i omogućiti joj vršenje roditeljskog prava i ubuduće se uzdržati od bilo kakvog uznemiravanja u njegovoj realizaciji. Stavom drugim izreke utvrđeno je da je povučen tužbeni zahtev za predaju maloletne dece. Stavom trećim izreke tuženi su obavezani da tužilji naknade troškove parničnog postupka u iznosu od 63.000,00 dinara.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Gž2. 259/21 od 05.07.2021. godine, stavom prvim izreke odbijena je kao neosnovana žalba tuženih i potvrđena prvostepena presuda u stavovima prvom i trećem izreke. Stavom drugim izreke odbijen je zahtev tuženih za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv drugostepene presude, tuženi su blagovremeno izjavili reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao pobijanu presudu u smislu člana 408. važećeg Zakona o parničnom postupku – ZPP i utvrdio da revizija nije osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja je bila u braku sa sinom tuženih sve do njegove smrti ...2019. godine. Tokom braka, dobili su četvoro dece koja su maloletna. Tužilja je sa pokojnim suprugom i decom živela u zajedničkom domaćinstvu sa tuženima, a nakon smrti njenog supruga došlo je do poremećenih odnosa između parničnih stranaka, pa je tuženi isterao tužilju iz kuće i nije joj dozvolio da sa sobom povede decu. Tužilja je protiv tuženih podnela prijavu policiji i Centru za socijalni rad Sjenica zahtevajući predaju dece i pokrenula je ovaj parnični postupak jer su tuženi odbili da joj predaju decu. Rešenjem suda od 15.05.2020. godine određena je privremena mera predaje dece tužilji, a po žalbi tuženih Viši sud u Novom Pazaru je rešenjem od 10.09.2020. godine potvrdio prvostepeno rešenje kojim je usvojena privremena mera. Po predlogu tužilje, određeno je izvršenje rešenja zaključkom suda I br. 21/20, s obzirom da tuženi nisu dobrovoljno postupili po pravnosnažnom rešenju, i dat im je nalog da u roku od 48 sati predaju maloletnu decu tužilji. Tuženi nisu postupili po navedenom zaključku i nisu dozvolili tužilji da preuzme decu, pa im je rešenjem I 21/20 od 27.07.2020. godine izrečena kazna zatvora u trajanju dok tuženi kao izvršni dužnici ne postupe po nalogu suda, a najduže 60 dana. Nakon toga, tuženi su decu predali tužilji, zbog čega je ona povukla tužbeni zahtev za predaju dece. Iz izveštaja Centra za socijalni rad u Sjenici utvrđeno je da tužilja ispunjava sve uslove da deci pruži normalan razvoj i vaspitanje, a uslovi u kojima su se deca nalazila dok su boravila u domaćinstvu tuženih pogodovali su formiranju asocijalnog ponašanja, a komunikacija dece sa širom zajednicom je odstupala od normalnih karakteristika.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno je u nižestepenim presudama primenjeno materijalno pravo kada je utvrđeno da tužilja samostalno vrši roditeljsko pravo nad maloletnom decom i tuženi su obavezani da joj omoguće vršenje roditeljskog prava i uzdrže se od bilo kakvog uznemiravanja u njegovoj realizaciji.

Prema članu 77. stav 1. Porodičnog zakona, jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat ili je umro ili je potpuno lišen roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti.

Kako je suprug tužilje i sin tuženih preminuo, to tužilja nad maloletnom decom samostalno vrši roditeljsko pravo, u smislu navedene zakonske odredbe. U postupku je utvrđeno da su tuženi onemogućili tužilju u samostalom vršenju roditeljskog prava tako što joj nisu dozvolili da decu povede kada se iselila iz njihovog domaćinstva, niti su joj decu predali po pravnosnažnoj sudskoj odluci i u izvršnom postupku, što je suprotno odredbi člana 60. st. 1. i 2. Porodičnog zakona, po kome dete ima pravo da živi sa roditeljima i pravo da se roditelji o njemu staraju pre svih drugih, a ovo pravo može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta. Zato su u nižestepenim presudama pravilno primenjene navedene odredbe kada je tužbeni zahtev tužilje usvojen.

Revizijom tuženih neosnovano se ukazuje da tužilja nema pravni interes za podnošenje tužbe s obzirom da vrši roditeljsko pravo po samom zakonu. Međutim, u vreme podnošenja tužbe postojao je pravni interes tužilje jer su tuženi odbili da joj predaju decu, nisu postupili ni po kasnijem pravnosnažnom rešenju kojim je usvojena privremena mera, niti su decu predali u izvršnom postupku, a tužbom je postavljen i tužbeni zahtev da se tuženi ubuduće uzdrže od bilo kakvog uznemiravanja tužilje u realizaciji roditeljskog prava.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci, na osnovu člana 414. stav 1. ZPP.

Predsednik veća – sudija

Jasmina Stanojević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić