Prev 781/2021 3.19.1.21; rešenje

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 781/2021
29.12.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Matković Stefanović i Tatjane Miljuš, članova veća, u parnici po tužbi tužioca DP Boreli Sombor – u stečaju, Staparski put bb, čiji je punomoćnik Gorica Markov, advokat u ..., protiv tuženih: 1) AA iz ..., Ulica ... broj .., čiji je punomoćnik Ilija Kovačević, advokat u ... i 2) Preduzeća za proizvodnju posredovanje promet i usluge ROYAL DOO Kragujevac – u stečaju, sa sedištem Vlasotince, ul. Branislava Nušića bb, čiji je označeni punomoćnik BB, advokat u ..., radi utvrđenja ništavosti ugovora i utvrđenja prava korišćenja, povodom revizije tužioca izjavljene protiv presude Privrednog apelacionog suda 5 Pž 5136/19 od 03.12.2020. godine, u sednici veća održanoj dana 29. decembra 2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

PONOVO SE VRAĆAJU spisi predmeta 1 P 108/2018 Privrednom sudu u Leskovcu, preko Privrednog apelacionog suda, radi dopune postupka.

O b r a z l o ž e nj e

Vrhovnom kasacionom sudu su dostavljeni spisi predmeta Privrednog suda u Leskovcu 1P 108/2018 sa primerkom revizije tužioca izjavljene protiv presude Privrednog apelacionog suda 5 Pž 5136/19 od 03.12.2020. godine, kojom je odlučeno o žalbi tužioca izjavljenoj protiv presude Privrednog suda u Leskovcu 1P 108/2018 od 24.05.2019. godine.

Vrhovni kasacioni sud je rešenjem Prev 283/2021 od 27.05.2021. godine vratio spise predmeta prvostepenom sudu radi dopune postupka.

Razmatrajući spise predmeta povodom izjavljene revizije, Vrhovni kasacioni sud nalazi da je neophodno ponovo vratiti spise predmeta prvostepenom sudu, preko drugostepenog suda, radi dopune postupka, budući da nema dokaza da je po napred navedenom rešenju postupljeno.

Prema stanju u spisima predmeta, drugostepena presuda i revizija tužioca nisu dostavljene označenom punomoćniku drugotuženog, BB, advokatu u ..., sada pokojnom, već je dostavljena punomoćnicima tužioca i prvotuženog i Milošu Petroviću, advokatu koji u ovoj parnici nije ovlašćen za zastupanje drugotuženog, iako je isti preuzimatelj kancelarije pok. advokata BB, po rešenju Advokatske komore Niš broj ../2019 od 28.10.2019. godine. Za drugotuženog je u spisima predmeta priloženo punomoćje kojim se od strane stečajnog upravnika Mila Denića ovlašćuje sada pok. BB advokat u ... za zastupanje DOO ROYAL – u stečaju Vlasotince. Budući da je imenovani advokat preminuo, a ne postoji ovlašćenje advokatu Milošu Petroviću, za zastupanje drugotuženog, proizilazi da u spisima predmeta nema traga da su drugostepena presuda i revizija tužioca uredno dostavljeni drugotuženom.

Osim iznetog, u reviziji je za matični broj drugotuženog označen: ... . Prema stanju upisa u registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre, pod matičnim brojem ... upisano je Preduzeće za proizvodnju posredovanje promet i usluge ROYAL DOO Badnjevac, aktivno privredno društvo, za koje je 20.01.2021. godine u registar privrednih subjekata upisana promena podataka o poslovnom imenu, tako što je brisana oznaka: „U stečaju“ i brisan upis zakonskog zastupnika – Mila Denića u funkciji stečajnog upravnika u privrednom subjektu. O tome će prvostepeni sud voditi računa kod dostavljanja drugostepene presude i revizije tužioca ovlašćenom zastupniku drugotuženog.

Nakon što drugotuženom neposredno dostavi drugostepenu presudu i reviziju tužioca (imajući u vidu osnovne podatke i podatke o adresi sedišta drugotuženog u Registru privrednih društava) i proteknu rokovi za izjavljivanje odgovora na reviziju, odnosno po dostavljanju odgovora na reviziju od strane drugotuženog, nižestepeni sudovi će spise predmeta dostaviti Vrhovnom kasacionom sudu radi odlučivanja o reviziji.

Predsednik veća – sudija

Branko Stanić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić