Rev 4359/2020 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 4359/2020
10.03.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Biserke Živanović, Spomenke Zarić, Dragane Mirosavljević i Jelice Bojanić Kerkez, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Vojin Stojković, advokat iz ..., protiv tuženog BB iz ..., čiji je punomoćnik Života Milošević, advokat iz ..., radi utvrđenja prava službenosti po tužbi i protivtužbi, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 1970/19 od 19.06.2020. godine, u sednici od 10.03.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tuženog kao izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tuženog izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 1970/19 od 19.06.2020. godine, u stavu prvom izreke.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Kruševcu P 2836/16 od 27.09.2018. godine, koja je ispravljena rešenjem pod istim brojem od 15.01.2019. godine, stavom prvim izreke usvojen je tužbeni zahtev tužioca i utvrđeno pravo službenosti prolaza kolima, traktorom i pešice preko poslužne parcele .../... KO ..., radi ulaska u parcelu kp .../... KO ..., u merama i granicama opisanim izrekom i tuženom je naloženo da ubuduće koristi samo navedeni put radi prolaska kolima, traktorom i pešice. Stavom drugim izreke usvojen je tužbeni zahtev tužioca i utvrđeno njegovo pravo službenosti provođenja vode putem plastičnog creva koje će postaviti u kanal koji će prokopati preko poslužne parcele kp .../... KO ... u svojini tuženog, radi uvođenja vode sa seoskog vodovoda u svoj kućni plac kp .../... KO ..., u merama i granicama navedenim izrekom, što je tuženi obavezan da dozvoli i trpi. Stavom trećim izreke odbijen je kao neosnovan protivtužbeni zahtev da se utvrdi da je protivtužilac putem održaja i vršenjem prava kolske službenosti stekao pravo stalnog prolaza putničkim motornim vozilom, kamionom, traktorom sa prikolicom i priključnim poljoprivrednim mašinama i mehanizacijom preko kp .../... KO ... u vlasništvu protivtuženog, u merama i granicama navedenim ovim delom izreke, da se upiše pravo službenosti prolaza u katastru nepokretnosti u korist protivtužioca što bi protivtuženi bio obavezan da prizna i trpi. Stavom četvrtim izreke tuženi je obavezan da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 494.800,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do isplate.

Dopunskom presudom pod istim brojem od 15.01.2019. godine, stavom prvim izreke odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca za utvrđenje da tuženi ima pravo službenosti prolaza kolima, traktorom i pešice preko poslužne parcele kp .../... KO ... u svojini tužioca, radi ulaska u svoju parcelu kp .../... KO ..., sa merama i granicama navedenim u izreci, te da se tuženom naloži da ubuduće koristi samo navedeni službeni put radi prolaska kolima, traktorom i pešice. Stavom drugim izreke odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca da se utvrdi da tuženi ima pravo službenosti prolaza kolima, traktorom i pešice preko poslužne parcele kp .../... KO ... svojina tužioca, radi ulaska u svoju parcelu kp .../... KO ... sa merama i granicama navedenim ovim delom izreke i da se tuženom naloži da ubuduće koristi samo ovaj službeni put radi prolaska do svoje parcele.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 1970/19 od 19.06.2020. godine, stavom prvim izreke odbijena je kao neosnovana žalba tuženog i potvrđena prvostepena presuda od 27.09.2018. godine, ispravljena rešenjem od 15.01.2019. godine u stavovima prvom, drugom i trećem izreke. Tim stavom je odbijena i žalba tužioca i potvrđena dopunska presuda od 15.01.2019. godine. Stavom drugim izreke odbačena je žalba tuženog izjavljena protiv dopunske presude. Stavom trećim izreke preinačeno je rešenje o troškovima postupka iz stava četvrtog izreke prvostepene presude, tako što je tuženi obavezan da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 684.800,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do isplate. Stavom četvrtim izreke odbijeni su zahtevi parničnih stranaka za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv drugostepene presude u stavu prvom izreke, u delu u kome je odbijena njegova žalba, tuženi je blagovremeno izjavio reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava i iz razloga protipisanih članom 404. Zakona o parničnom postupku.

Tužilac je dostavio odgovor na reviziju.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjeni zakonski uslovi za odlučivanje o reviziji tuženog kao izuzetno dozvoljenoj, u smislu člana 404. stav 1. važećeg Zakona o parničnom postupku – ZPP. Revizijom se ukazuje na pogrešnu primenu materijalnog prava, i to čl. 49. stav 1. i 51. Zakona o osnovama svojinsko- pravnih odnosa, ali se ne ukazuje na zakonske razloge za izuzetnu dozvoljenost revizije. Zato je odlučeno kao u stavu prvom izreke.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao dozvoljenost izjavljene revizije u smislu člana 410. stav 2. ZPP i utvrdio da revizija nije dozvoljena.

Tužba u ovoj parnici podneta je 11.10.2012. godine, a na ročištu od 09.09.2013. godine vrednost predmeta spora određena je na 100.000,00 dinara. Protivtužba je podneta 14.03.2014. godine, sa vrednošću predmeta spora od 2.500,00 dinara.

S obzirom da navedena vrednost predmeta spora očigledno ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra, kao revizijskog cenzusa iz člana 403. stav 3. ZPP, to revizija nije dozvoljena.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke, na osnovu člana 414. ZPP.

Predsednik veća – sudija

Jasminka Stanojević,s.r.

Za tačnost otpravka

upravitelj pisarnice

Marina Antonić