Kzz 383/2022 troškovi postupka

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 383/2022
12.07.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Bate Cvetkovića, predsednika veća, Dragana Aćimovića, Miroljuba Tomića, Nevenke Važić i Radmile Dragičević Dičić, članova veća, sa savetnikom Irinom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, advokata Nebojše Šeperca, podnetom protiv pravnosnažnih rešenja Osnovnog javnog tužioca u Jagodini Kt. br. 700/19 od 11.02.2022. godine i Osnovnog suda u Jagodini Kv. br. 53/22 od 02.03.2022. godine, u sednici veća održanoj dana 12.07.2022. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, advokata Nebojše Šeperca, podnet protiv pravnosnažnih rešenja Osnovnog javnog tužioca u Jagodini Kt. br. 700/19 od 11.02.2022. godine i Osnovnog suda u Jagodini Kv. br. 53/22 od 02.03.2022. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Osnovnog javnog tužioca u Jagodini Kt. br. 700/19 od 11.02.2022. godine, dosuđeni su troškovi krivičnog postupka okrivljenom AA u predmetu OJT u Jagodini Kt. br. 700/19 u ukupnom iznosu od 90.000,00 dinara (stav jedan) i istovremeno određeno da se navedeni troškovi imaju isplatiti na račun branioca – advokata Nebojše Šeperca, bliže opredeljenom u izreci (stav dva), dok je u stavu tri odbijen zahtev branioca okrivljenog za dosuđenje troškova postupka preko dosuđenog, a do traženog iznosa od 108.000,00 dinara. U stavu četiri određeno je da će isplatu izvršiti služba računovodstva Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini.

Rešenjem Osnovnog suda u Jagodini Kv. br. 53/22 od 02.03.2022. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog AA, advokata Nebojše Šeperca, izjavljena protiv rešenja Osnovnog javnog tužioca u Jagodini Kt. br. 700/19 od 11.02.2022. godine.

Protiv navedenih pravnosnažnih rešenja o troškovima krivičnog postupka, zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog AA, advokat Nebojša Šeperac, iz razloga predviđenih odredbom člana 485. stav 4. u vezi člana 439. tačka 2), člana 261. tačka 7) i člana 265. stav 1. ZKP (branilac pogrešno označava kao „KZ“), sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti, pobijana rešenja ukine i predmet vrati Osnovnom sudu u Jagodini na ponovno odlučivanje u delu zahteva za dosuđenje troškova, na koji se odnosi ovaj vanredni pravni lek.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu shodno odredbi člana 488. stav 1. ZKP, te je u sednici veća koju je održao u smislu člana 490. ZKP, bez obaveštenja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, smatrajući da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta i pravnosnažna rešenja protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je, nakon ocene navoda iznetih u zahtevu, našao:

Branilac okrivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti navodi da su pobijana rešenja suprotna članu 2. stav 1. i 4. Tarife, jer se troškovi postupka koje je okrivljeni imao angažovanjem branioca pred Osnovnim javnim tužiocem u Jagodini, povodom pojedinačnih procesnih radnji i to saslušanja osumnjičenog i ispitivanja svedoka, o kojima je sastavljen poseban zapisnik, moraju tarifirati kao zasebni troškovi krivičnog postupka o kojima se odlučuje u skladu sa članovima 261. – 265. ZKP. Po stavu odbrane, na opisani način učinjena je povreda zakona iz člana 439. tačka 2) u vezi člana 261. tačka 7) u vezi člana 265. stav 1. ZKP.

Iznetim navodima zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, se po stavu Vrhovnog kasacionog suda, ukazuje na povredu zakona iz člana 441. stav 4. ZKP, i isti su neosnovani, a ovo iz sledećih razloga:

Iz spisa predmeta proizilazi da je branilac okrivljenog dana 12.12.2019. godine prisustvovao saslušanju okrivljenog koje je započeto u 13,40 časova, a nakon toga je prisustvovao ispitivanju svedoka – oštećenog koje je započeto u 14,00 časova, a kako to proizilazi iz zapisnika o ispitivanju svedoka Kt. br. 700/19 i zapisnika o saslušanju osumnjičenog Kt. br. 700/19, oba od 12.12.2019. godine sačinjenih od strane Osnovnog javnog tužioca u Jagodini.

Po oceni ovoga suda, pobijana rešenja se zasnivaju na pravilno zauzetom stanovištu u pogledu definisanja procesnih radnji prisustva branioca okrivljenog u krivičnom postupku, i na pravilnom tumačenju odredba tarifnog broja 2. Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata.

Naime, jedinstvenost i unutrašnja povezanost jedne procesne radnje sa stanovišta prisustva advokata, u svojstvu branioca okrivljenog, ogleda se u kontinuitetu – neprekinutom nizu preduzimanja određenih procesnih aktivnosti u toku jednog dana, što bi u konkretnom slučaju značilo prisustvo ispitivanju jednog ili više svedoka ili saslušanju osumnjičenog, bez obzira da li su te procesne radnje konstatovane u jednom ili više zapisnika.

Dakle, sa stanovišta pravilne primene odredaba Zakonika o krivičnom postupku i posebno tarifnog broja 2. Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata, ispitivanje više svedoka preduzeto u toku jednog dana u kontinuitetu predstavlja jednu procesnu radnju, nezavisno od broja ispitanih lica ili od broja sačinjenih i posebno potpisanih zapisnika u kojima su zabeleženi njihovi iskazi. Pri tome, sačinjavanje zasebnih ili zbirnih – jedinstvenih zapisnika, pitanje je tehničke, a ne suštinske prirode.

Imajući u vidu navedeno, odnosno da je branilac okrivljenog dana 12.12.2019. godine prisustvovao saslušanju okrivljenog koje je započeto u 13,40 časova, a nakon toga je prisustvovao ispitivanju svedoka – oštećenog koje je započeto u 14,00 časova, to su u konkretnom slučaju u pobijanim rešenjima, pravilno primenjene odredbe Zakonika o krivičnom postupku i tarifnog broja 2. Tarife o nagradama i naknadama za rad advokata, jer saslušanje okrivljenog i ispitivanje svedoka u toku istog radnog dana, u kontinuitetu, predstavljaju jednu procesnu radnju, nezavisno od broja ispitanih lica ili od broja sačinjenih i posebno potpisanih zapisnika u kojima su zabeleženi njihovi iskazi, te su suprotni navodi zahteva barnioca okrivljenog, kojima se ukazuje na povredu zakona iz člana 441. stav 4. ZKP, od strane ovog suda, ocenjeni kao neosnovani.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu člana 491. stav 1. ZKP doneo odluku kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                  Predsednik veća-sudija

Irina Ristić, s.r.                                                                                                         Bata Cvetković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić