R 145/2023 3.19.1.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 145/2023
15.06.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Miljuš i Tatjane Matković Stefanović, članova veća, u parnici po tužbi tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik dr Ivan Todorović, advokat u ..., protiv tužene BB, javnog izvršitelja imenovane za područje Višeg suda u Valjevu i Privrednog suda u Valjevu, čiji je punomoćnik Siniša Nikolić, advokat u ..., radi naknade štete, povodom predloga tužioca za delegaciju nadležnosti, u sednici veća održanoj 15. juna 2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

VRAĆAJU SE spisi predmeta 8P br.137/23 Osnovnom sudu u Valjevu, radi dopune postupka.

O b r a z l o ž e nj e

Vrhovnom sudu dostavljeni su spisi predmeta Osnovnog suda u Valjevu 8P br.137/23 radi odlučivanja o predlogu tužioca od 24.05.2023. godine za delegaciju mesne nadleženosti drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u predmetnoj parnici.

Za sada nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje Vrhovnog suda o predlogu za delegaciju nadležnosti.

Odredbom člana 62. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11....10/23– u daljem tekstu: ZPP) propisano je da nadležni sud prvog stepena može sam ili na predlog stranke da podnese zahtev najvišem sudu određene vrste da odredi da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležni sud, ako je očigledno da će tako lakše da se sprovede postupak ili ako za to postoje drugi opravdani razlozi (stav1.); predlog stranke za delegaciju nadležnosti, nadležni sud prvog stepena će da dostavi na izjašnjavanje protivnoj stranci sa nalogom da se izjasni o predlogu u roku od tri dana od dana dostavljanja (stav 4.); o predlogu stranke za delegaciju nadležnosti odlučuje nadležni sud prvog stepena, rešenjem protiv koga žalba nije dopuštena, u roku od 8 dana od dana prijema predloga (stav 6.).

Prema sadržini citiranih zakonskih odredaba, s obzirom da iz spisa predmeta proizilazi da prvostepeni sud nije postupio u smislu odredbe člana 62. stav 6. ZPP, odnosno nije posebnim rešenjem odlučio o podnetom predlogu stranke za delegaciju nadležnosti, i nema zahteva suda prvog stepena Vrhovnom sudu da odredi drugi stvarno nadležni sud za postupanje, to se nerazmotren spis vraća prvostepenom sudu kako bi dopunio postupak u skladu sa citiranom odredbom člana 62. stav 6. ZPP.

Kada postupi i odluči o predlogu stranke u skladu sa primedbom i nalogom iz ovog rešenja, prvostepeni sud će, ukoliko za to budu ispunjeni zakonski uslovi, spise vratiti Vrhovnom sudu radi odlučivanja o zahtevu suda za određivanje drugog nadležnog suda za postupanje.

Shodnom primenom odredbe člana 382. stav 2. ZPP odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća-sudija

Branko Stanić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić