Р 145/2023 3.19.1.21

Република Србија
ВРХОВНИ СУД
Р 145/2023
15.06.2023. година
Београд

Врховни суд, у већу састављеном од судија: Бранка Станића, председника већа, Татјане Миљуш и Татјане Матковић Стефановић, чланова већа, у парници по тужби тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник др Иван Тодоровић, адвокат у ..., против тужене ББ, јавног извршитеља именоване за подручје Вишег суда у Ваљеву и Привредног суда у Ваљеву, чији је пуномоћник Синиша Николић, адвокат у ..., ради накнаде штете, поводом предлога тужиоца за делегацију надлежности, у седници већа одржаној 15. јуна 2023. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи предмета 8П бр.137/23 Основном суду у Ваљеву, ради допуне поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном суду достављени су списи предмета Основног суда у Ваљеву 8П бр.137/23 ради одлучивања о предлогу тужиоца од 24.05.2023. године за делегацију месне надлежености другог стварно надлежног суда за поступање у предметној парници.

За сада нису испуњени услови за одлучивање Врховног суда о предлогу за делегацију надлежности.

Одредбом члана 62. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/11....10/23– у даљем тексту: ЗПП) прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози (став1.); предлог странке за делегацију надлежности, надлежни суд првог степена ће да достави на изјашњавање противној странци са налогом да се изјасни о предлогу у року од три дана од дана достављања (став 4.); о предлогу странке за делегацију надлежности одлучује надлежни суд првог степена, решењем против кога жалба није допуштена, у року од 8 дана од дана пријема предлога (став 6.).

Према садржини цитираних законских одредаба, с обзиром да из списа предмета произилази да првостепени суд није поступио у смислу одредбе члана 62. став 6. ЗПП, односно није посебним решењем одлучио о поднетом предлогу странке за делегацију надлежности, и нема захтева суда првог степена Врховном суду да одреди други стварно надлежни суд за поступање, то се неразмотрен спис враћа првостепеном суду како би допунио поступак у складу са цитираном одредбом члана 62. став 6. ЗПП.

Када поступи и одлучи о предлогу странке у складу са примедбом и налогом из овог решења, првостепени суд ће, уколико за то буду испуњени законски услови, списе вратити Врховном суду ради одлучивања о захтеву суда за одређивање другог надлежног суда за поступање.

Сходном применом одредбе члана 382. став 2. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа-судија

Бранко Станић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић