R1 734/2020 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 734/2020
21.01.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u vanparnici po predlogu predlagača Institut za puteve AD Beograd, protiv protivnika predlagača AD Putevi Užice, radi amortizacije menice, rešavajući sukob stvarne nadležnosti između Osnovnog suda u Užicu i Privrednog suda u Užicu, u sednici održanoj dana 21.01.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno je nadležan Osnovni sud u Užicu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni sud u Užicu se rešenjem 1R3 880/20 od 13.11.2020. godine, oglasio stvarno nenadležnim i po pravosnažnosti rešenja spise predmeta je ustupio Privrednom sudu u Užicu, kao stvarno nadležnom sudu.

Privredni sud u Užicu, nije prihvatio stvarnu nadležnost, pa je spise predmeta zavedene kod toga suda pod brojem 3R 97/20 dostavio Vrhovnom kasacionom sudu da reši nastali negativan sukob nadležnosti.

Rešavajući negativni sukob stvarne nadležnosti na osnovu ovlašćenja iz člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku i člana 30 Zakona o uređenju sudova, Vrhovni kasacioni sud je odlučio da je za postupanje u ovom predmetu stvarno nadležan Osnovni sud u Užicu. Postupak za amortizaciju menice je vanparnični postupak.

Odredbom člana 22. stav 2. Zakona o uređenju sudova, propisana je nadležnost osnovnih sudova da u prvom stepenu sude u građanskopravnim sporovima i vode izvršne i vanparnične postupke za koje nije nadležan neki drugi sud.

Nadležnost privrednih sudova propisana je članom 25. Zakona o uređenju sudova. Tom odredbom u stavu 2. propisana je nadležnost privrednog suda da između ostalog vodi vanparnične postupke, ali one koji proizilaze iz primene Zakona o privrednim društvima. Stav 1. tačka 3. istog člana propisuje da privredni sudovi vode sporove koji proizilaze iz primene propisa o hartijama od vrednosti, ali ne i da vode vanparnične postupke u vezi sa hartijama od vrednosti.

Stoga, obzirom da nisu ispunjeni zakonski uslovi za uspostavljanje nadležnosti privrednog suda, to je u konkretnom slučaju za postupanje nadležan Osnovni sud u Užicu, kome je predlog za pokretanje vanparničnog postupka i podnet.

Sa izloženog, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

dr Dragiša B. Slijepčević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić