Р1 734/2020 3.19.1.2

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 734/2020
21.01.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: др Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић и др Илије Зиндовића, чланова већа, у ванпарници по предлогу предлагача Институт за путеве АД Београд, против противника предлагача АД Путеви Ужице, ради амортизације менице, решавајући сукоб стварне надлежности између Основног суда у Ужицу и Привредног суда у Ужицу, у седници одржаној дана 21.01.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно је надлежан Основни суд у Ужицу.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Ужицу се решењем 1Р3 880/20 од 13.11.2020. године, огласио стварно ненадлежним и по правоснажности решења списе предмета је уступио Привредном суду у Ужицу, као стварно надлежном суду.

Привредни суд у Ужицу, није прихватио стварну надлежност, па је списе предмета заведене код тога суда под бројем 3Р 97/20 доставио Врховном касационом суду да реши настали негативан сукоб надлежности.

Решавајући негативни сукоб стварне надлежности на основу овлашћења из члана 22. став 2. Закона о парничном поступку и члана 30 Закона о уређењу судова, Врховни касациони суд је одлучио да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Основни суд у Ужицу. Поступак за амортизацију менице је ванпарнични поступак.

Одредбом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова, прописана је надлежност основних судова да у првом степену суде у грађанскоправним споровима и воде извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

Надлежност привредних судова прописана је чланом 25. Закона о уређењу судова. Том одредбом у ставу 2. прописана је надлежност привредног суда да између осталог води ванпарничне поступке, али оне који произилазе из примене Закона о привредним друштвима. Став 1. тачка 3. истог члана прописује да привредни судови воде спорове који произилазе из примене прописа о хартијама од вредности, али не и да воде ванпарничне поступке у вези са хартијама од вредности.

Стога, обзиром да нису испуњени законски услови за успостављање надлежности привредног суда, то је у конкретном случају за поступање надлежан Основни суд у Ужицу, коме је предлог за покретање ванпарничног поступка и поднет.

Са изложеног, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

др Драгиша Б. Слијепчевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић