R1 790/2021 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 790/2021
16.12.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Slađane Nakić Momirović, predsednika veća, Marine Milanović i Dragane Boljević, članova veća, u parničnom postupku tužilje AA iz ..., koju zastupa Ana Đorić, advokat iz ..., protiv tužene “OTP Bank Srbija“ ad Novi Sad iz Novog Sada, radi utvrđenja ništavosti i duga, odlučujući o sukobu mesne nadležnosti između Osnovnog suda u Novom Sadu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, u sednici održanoj 16.12.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za suđenje u ovom postupku mesno je nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni sud u Novom Sadu oglasio se mesno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i ustupio spis Trećem osnovnom sudu u Beogradu pravnosnažnim rešenjem P 35808/2021 od 18.08.2021. godine. Treći osnovni sud u Beogradu nije prihvatio mesnu nadležnost, već je predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja sukoba mesne nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob mesne nadležnosti na osnovu člana 30. stav 1. Zakona o uređenju sudova („Službeni glasnik RS“, br.116/08...87/18) i člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku – ZPP („Službeni glasnik RS“, br.72/11...18/20), Vrhovni kasacioni sud je našao da je za suđenje u ovom postupku nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Parnični postupak pokrenut je tužbom podnetom 15.07.2021. godine Osnovnom sudu u Novom Sadu radi utvrđenja ništavosti ugovorne odredbe i isplate duga u iznosu od 4.333,20 dinara. Odmah po prijemu tužbe, bez dostavljanja tužbe na odgovor tuženom, Osnovni sud u Novom Sadu oglasio se mesno nenadležnim i, po pravnosnažnosti tog rešenja, predmet ustupio Trećem osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom.

Zakonom o parničnom postupku propisano je da se sud može oglasiti mesno nenadležnim po službenoj dužnosti samo kada postoji isključiva mesna nadležnost nekog drugog suda, a u ostalim slučajevima samo povodom prigovora tuženog, najdocnije do njegovog upuštanja u raspravljanje o glavnoj stvari, na pripremnom ročištu ili ako nije održano na prvom ročištu za glavnu raspravu (član 19. st.1. i 3).

Imajući u vidu izloženo, Osnovni sud u Novom Sadu nije se mogao, bez prigovora tuženog, oglasiti mesno nenadležnim i predmet ustupati na dalju nadležnost Trećem osnovnom sudu u Beogradu, pa je Vrhovni kasacioni sud rešio nastali sukob nadležnosti kao u izreci ovog rešenja, na osnovu člana 22. stav 1. ZPP.

Predsednik veća - sudija

Slađana Nakić Momirović,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić