Р1 790/2021 3.19.1.2

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 790/2021
16.12.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Слађане Накић Момировић, председника већа, Марине Милановић и Драгане Бољевић, чланова већа, у парничном поступку тужиље АА из ..., коју заступа Ана Ђорић, адвокат из ..., против тужене “OTP Bank Srbija“ ад Нови Сад из Новог Сада, ради утврђења ништавости и дуга, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Новом Саду и Трећег основног суда у Београду, у седници одржаној 16.12.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овом поступку месно је надлежан Основни суд у Новом Саду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Новом Саду огласио се месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и уступио спис Трећем основном суду у Београду правноснажним решењем П 35808/2021 од 18.08.2021. године. Трећи основни суд у Београду није прихватио месну надлежност, већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба месне надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр.116/08...87/18) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“, бр.72/11...18/20), Врховни касациони суд је нашао да је за суђење у овом поступку надлежан Основни суд у Новом Саду.

Парнични поступак покренут је тужбом поднетом 15.07.2021. године Основном суду у Новом Саду ради утврђења ништавости уговорне одредбе и исплате дуга у износу од 4.333,20 динара. Одмах по пријему тужбе, без достављања тужбе на одговор туженом, Основни суд у Новом Саду огласио се месно ненадлежним и, по правноснажности тог решења, предмет уступио Трећем основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном.

Законом о парничном поступку прописано је да се суд може огласити месно ненадлежним по службеној дужности само када постоји искључива месна надлежност неког другог суда, а у осталим случајевима само поводом приговора туженог, најдоцније до његовог упуштања у расправљање о главној ствари, на припремном рочишту или ако није одржано на првом рочишту за главну расправу (члан 19. ст.1. и 3).

Имајући у виду изложено, Основни суд у Новом Саду није се могао, без приговора туженог, огласити месно ненадлежним и предмет уступати на даљу надлежност Трећем основном суду у Београду, па је Врховни касациони суд решио настали сукоб надлежности као у изреци овог решења, на основу члана 22. став 1. ЗПП.

Председник већа - судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић