Rev 3693/2020 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 3693/2020
27.01.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Božidara Vujičića, predsednika veća, Vesne Subić, Jelice Bojanić Kerkez, Gordane Komnenić i Zorane Delibašić, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Vesna Petković, advokat iz ..., protiv tuženih BB i VV, obojice iz ..., čiji je zajednički punomoćnik Miroslav Danojlić, advokat iz ..., radi utvrđenja, odlučujući o reviziji tuženih izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 933/20 od 14.05.2020. godine, u sednici veća održanoj dana 27.01.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tuženih izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 933/20 od 14.05.2020. godine, kao o izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE, kao nedozvoljena, revizija tuženih izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 933/20 od 14.05.2020. godine.

ODBIJA SE, kao neosnovan, zahtev tužioca za naknadu troškova revizijskog postupka.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 933/20 od 14.05.2020. godine, stavom prvim izreke, odbijena je žalba tuženih i potvrđena presuda Osnovnog suda u Šapcu P 1169/19 od 29.01.2020. godine u stavu prvom izreke, kojim je utvrđeno da je ništav ugovor o kupoprodaji overen pred Osnovnim sudom u Šapcu Ov 1956/2014 od 15.07.2014. godine, kojim je tuženi BB prodao tuženom VV stan broj ..., površine 32m2, postojeći u prizemlju stambene zgrade za kolektivno stanovanje, numerisan red.broj 2, u ulici ... u ..., izgrađene na kat.parc. ..., upisane u ln ... KO ..., što su tuženi dužni da priznaju i trpe i u stavu trećem izreke, kojim su obavezani tuženi da tužiocu solidarno naknade troškove parničnog postupka u iznosu od 185.800,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do isplate. Stavom drugim izreke, odbijeni su zahtevi parničnih stranaka za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tuženi su blagovremeno izjavili reviziju, zbog pogrešne primene materijalnog prava, sa predlogom da se o reviziji odluči kao o izuzetno dozvoljenoj, u smislu člana 404. Zakona o parničnom postupku.

Tužilac je podneo odgovor na reviziju.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o reviziji tuženih, kao izuzetno dozvoljenoj, u smislu člana 404. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011, 49/2013-US, 74/2013- US, 55/2014, 87/2018, 18/2020, u daljem tekstu: ZPP).

Pravnosnažnom presudom, primenom odredbi Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa i Zakona o obligacionim odnosima, utvrđena je ništavost ugovora o kupoprodaji nepokretnosti zaključenog između tuženih, nakon ocene nižestepenih sudova da je ranije zaključen ugovor o kupoprodaji iste nepokretnosti između pravnog prethodnika tužioca, kao kupca i GG (pravnog prethodnika tuženog BB), kao prodavca, pravno valjan u smislu odredbi Zakona o prometu nepokretnosti, i da, primenom načela savesnosti i poštenja i zabrane zloupotrebe prava, tužilac ima jači pravni osnov za sticanje prava svojine na stanu u odnosu na tuženog VV. Ovo zbog toga što je tužilac, koji ima državinu na stanu i plaća porez na imovinu, savestan kupac nepokretnosti, a tuženi VV, iako upisan u javne knjige kao nosilac prava svojine na nepokretnosti, je nesavestan sticalac, jer je stan, prethodno ne proverivši ko je obveznik poreza na imovinu i ko se nalazi u državini, stan kupio od tuženog BB, kao nevlasnika.

Vrhovni kasacioni sud je ocenio da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za ujednačavanjem sudske prakse ili novog tumačenja prava, kao ni razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana.

Imajući u vidu sadržinu tražene pravne zaštite, činjenice utvrđene u postupku, način presuđenja i razloge na kojima su zasnovane odluke nižestepenih sudova, Vrhovni kasacioni sud je ocenio da su nižestepene odluke u skladu sa pravnim shvatanjima i praksom revizijskog suda o jačem pravnom osnovu u slučaju dvostrukog prometa istom nepokretnošću da jači pravni osnov ima savesni raniji sticalac u odnosu na kasnijeg nesavesnog sticaoca iako je nesavesni sticalac izvršio upis prava svojine u javne knjige, zbog čega ni u slučaju prihvatanja da se o reviziji odluči kao o izuzetno dozvoljenoj, ishod postupka ne bi bio drugačiji ili povoljniji za tužene.

Na osnovu iznetog, primenom člana 404. ZPP, odlučeno je kao u stavu prvom izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizije, u smislu člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je ocenio da revizija nije dozvoljena.

Odredbom člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP propisano je da je revizija nedozvoljena ako je izjavljena protiv presude protiv koje po zakonu ne može da se podnese.

Odredbom člana 403. stav 3. ZPP, propisano je da revizija nije dozvoljena u imovinsko-pravnim sporovima, ako vrednost predmeta spora pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe.

Tužba u ovoj pravnoj stvari podneta je 31.10.2014. godine. Vrednost predmeta spora u ovoj pravnoj stvari je iznos od 480.000,00 dinara. Na dan podnošenja tužbe, 1 evro je, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije, iznosio 119,0888 dinara, pa vrednost predmeta spora predstavlja dinarsku protivvrednost iznosa 4.030,61 evra.

Kako vrednost predmeta spora pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da revizija nije dozvoljena.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je primenom člana 413. ZPP odlučio kao u stavu drugom izreke.

Tužiocu ne pripada pravo na naknadu troškova revizijskog postupka, jer sastav odgovora na reviziju nije bila nužna radnja za odlučivanje u revizijskom postupku, pa je primenom člana 165. ZPP odlučeno kao u stavu trećem izreke.

Predsednik veća – sudija

Božidar Vujičić,s.r.

Za tačnost otpravka

upravitelj pisarnice

Marina Antonić