Rev 4733/2021 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 4733/2021
10.09.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Biserke Živanović, predsednika veća, Spomenke Zarić, Vesne Subić, Dobrile Strajina i Katarine Manojlović Andrić, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Nenad Vuletić, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Privredni sud u Subotici, koju zastupa Državno pravobranilaštvo, Odeljenje u Subotici, radi naknade materijalne štete, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Subotici Gž rr 644/20 od 27.04.2021. godine, u sednici održanoj 10.09.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužioca, kao o izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE, kao nedozvoljena, revizija tužioca izjavljena protiv presude Višeg suda u Subotici Gž rr 644/20 od 27.04.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Subotici Prr1 610/19 od 18.05.2020. godine, delimično je usvojen tužbeni zahtev, obavezana je tužena da tužiocu na ime imovinske štete po osnovu povrede prava na suđenje u razumnom roku isplati iznos od 32.167,73 dinara, na ime glavnog duga, kao i iznos od 82.810,86 dinara, na ime kamate na glavni dug obračunate do 11.05.2009. godine. U preostalom delu tužbeni zahtev za isplatu zakonske zatezne kamate, kako je izrekom navedeno, je odbijen. Obavezana je tužena da tužiocu isplati troškove parničnog postupka u iznosu od 23.400,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti do isplate.

Presudom Višeg suda u Subotici Gž rr 644/20 od 27.04.2021. godine, odbijena je žalba tužioca i žalba tužene i prvostepena presuda potvrđena. Zahtev tužioca i zahtev tužene za naknadu troškova žalbenog postupka, su odbijeni.

Protiv pravnosnažne drugostepene presude, tužilac je blagovremeno izjavio reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava, s tim što je predložio da se revizija smatra izuzetno dozvoljenom, u skladu sa odredbom člana 404. Zakona o parničnom postupku.

Odredbom člana 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku - ZPP („Službeni glasnik RS“ br. 72/11, 55/14, 87/18), propisano je da posebna revizija se može izjaviti zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda, potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i kada je potrebno novo tumačenje prava. Prema stavu 2. istog člana, ispunjenost uslova za izuzetnu dozvoljenost revizije Vrhovni kasacioni sud ceni u veću od pet sudija.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjeni zakonski uslovi za odlučivanje o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj, u smislu članu 404. stav 1. ZPP. Nema razloga koji ukazuju na potrebu razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, kao ni potrebe za ujednačavanjem sudske prakse ili novim tumačenjem prava. Imajući u vidu da se tužbeni zahtev odnosi na potraživanje u novcu, a revizija je izjavljena na deo odluke o kamati, kao sporednom potraživanju, to nema mesta odlučivanju o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj.

Iz navedenih razloga Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u stavu prvom izreke, na osnovu člana 404. stav 2. ZPP.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao dozvoljenost izjavljene revizije u smislu člana 410.stav 2. ZPP i utvrdio da revizija nije dozvoljena.

Budući da je revizija izjavljena protiv drugostepene presude u delu kojim je odlučeno o kamati, kao sporednom zahtevu, to revizija nije dozvoljena. Ovo iz razloga jer je članom 28. ZPP propisano da ako je za utvrđivanje stvarne nadležnosti, prava na izjavljivanje revizije i u drugim slučajevima propisanim u ovom zakonu merodavna vrednost predmeta spora, kao vrednost predmeta spora uzima se vrednost glavnog zahteva (stav 1.), dok se kamate, ugovorna kazna i ostala sporedna traženja, kao i troškovi postupka ne uzimaju u obzir ako ne čine glavni zahtev (stav 2.).

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke, na osnovu člana 413. ZPP.

Predsednik veća - sudija

Biserka Živanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić